Wie wil groeien, durft te snoeien

2 mei 2021

Wie wil groeien durft te snoeien

Wie wil groeien, durft te snoeien. Hoe zit dat bij jou? Denk je te kunnen groeien zonder te snoeien? Wanneer heb je voor het laatst de snoeischaar gehanteerd in business? Ik heb het dan niet over een  megalomane reorganisatie met alleen maar slachtoffers. Nee, denk eerder aan een chirurg die een precisie operatie uitvoert. Was het maar zo overzichtelijk als het voorbeeld in de volgende alinea doet vermoeden. In business draait bijna alles om timing. Hoe zit het met jouw timing?

Wanneer mag of moet ik snoeien? Een van de meest gestelde vragen over de tuin. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd `snoeien in het voorjaar’, de andere keer `snoeien in het najaar’. De verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring. Toch is het allemaal niet zo moeilijk. Het hangt er alleen vanaf waarom je wil snoeien. Bron: tuinen.nl 

Het is niet zo vreemd als je trots bent nadat je zelfstandig een mooie nieuwe tuin hebt aangelegd. Het spreek voor zich dat je alle inspanningen die je hebt geleverd om tot het gewenste resultaat te komen niet hebt verricht voor één kalenderjaar. Nee, je wil nog jaren genieten van de tuin waar je zo trots op ben. Vrienden en familie die bij je langs komen, moeten natuurlijk horen dat die prachtige tuin jouw ontwerp is. Na het in ontvangst nemen van de eerste complimenten zeg je vol trots dat je de tuin niet alleen zelf ontworpen hebt maar dat je ook de aanleg volledig zelf hebt uitgevoerd. Natuurlijk vertel je ze ook uitvoerig over je snoeiplannen om ervoor te zorgen dat de bomen en struiken op een gezonde manier kunnen groeien en ieder jaar groter en mooier kunnen worden.

Behandel jij jouw bedrijf op dezelfde wijze als de tuin waar je zo trots op bent? Zelf heb ik eind vorige jaar voor het laatst de snoeischaar gehanteerd in mijn bedrijf. Toen ik aan mensen in mijn netwerk vroeg of ze het begrepen kreeg ik vanzelfsprekend verschillende antwoorden. De JA knikkers zeiden: “Maar Cor je was toch zo lekker bezig? Waarom moet je persé afscheid nemen van bepaalde onderdelen van je portfolio? Is het niet zonde van de tijd die je er in het verleden in hebt gestoken?”.  De NEE knikkers kwamen met hele andere reacties. Zei zeiden: “Cor, wat goed dat je je zo blijft ontwikkelen en wat goed dat je los durft te laten als je merkt dat iets niet werkt”. De mooiste reacties kwamen van een zeer kritische (believer) relatie. Zij zei: “Cor, bij jouw wint de realiteit het altijd van jouw ego.  Jouw ego is jou drive maar je laat je niet in je eigen voet schieten door je ego”. Toen ik dat hoorde, dacht ik: “Holy shit, ze heeft gelijk’’.

Het portfolio van het bedrijf Company Optimizer heb ik voor 60% teruggesnoeid. Door te snoeien is de essentie van mijn business voor mijn klanten beter zichtbaar geworden. Er groeide simpelweg te veel in mijn business tuintje. Door mijn stevige snoei actie kreeg dat wat echt belangrijk is meer zuurstof en licht. Als je je business wil laten groeien, zul je toch moeten zorgen voor voldoende zuurstof en licht want zonder die twee krijg je vroeg of laat de woorden `game over’ in beeld. Als je wil snoeien zonder weg te gooien, kun je dat wat je afknipt, wortel laten schieten om het vervolgens elders in je tuin tot bloei te laten komen. Dit heb ik zelf jaren geleden gedaan door mijn sprekers activiteiten weg te knippen van de website Company Optimizer en onder te brengen op de website Inspiredbycor.

Voor je gaat snoeien moet je wel goed weten wanneer je het beste kunt snoeien en of je überhaupt moet snoeien. Voor je de business snoeischaar te hand neemt, moet je wel weten wat je moet snoeien. Is snoeien uit nood geboren om op korte termijn financieel lucht te creëren, is het een onderdeel van een lange termijn groeistrategie, gaat het om klein of groot onderhoud van jouw business, et cetera? Als je op de verkeerde wijze of op het verkeerde moment snoeit, kan dit het einde van je business betekenen.

Waar moet jij snoeien om te kunnen blijven groeien?  Ga je je snoeischaar zetten in bepaalde budgetten? Ga je afscheid nemen van een deel van je porfolio om een andere deel te laten groeien? Ga je snoeien in je personeelsbestand? Ga je afscheid nemen van niet renderende filialen? Ga je je management team terug brengen tot een slagvaardig kernteam? Ik zal je niet vermoeien met nog meer voorbeelden want als je me los laat gaan dan vul ik met gemak een paar pagina’s met voorbeelden.

Als je bij de buren in de tuin staat, heb je vaak een beter beeld van hoe jouw tuin eruit ziet. Probeer daarom eens van een afstandje (zonder roze bril) kritisch naar je eigen business te kijken. Loslaten begint bij afstand nemen.

Denk je `helpppppppppppp, ik wil wel snoeien om te groeien maar ik zou niet weten hoe!’, schroom dan niet om mijn hulp in te roepen. Ik wil met alle liefde jouw tuinman zijn in de business die je continue volop in bloei wil zien staan.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?