THE DRIVER’S SEAT OF SUCCESS

07 augustus 2017
Cor de Graag
Geen reacties

Wie Max Verstappen november 2016 heeft zien excelleren tijdens de regenrace op het  circuit van Interlagos in Brazilië snapt waar ik naar toe wil in deze blog. In mijn artikel ‘Incest in Business’ stak ik de draak met de volslagen idiote quote: `Het gaat er niet om wie je bent maar wie je kent.’ Mensen die streven naar authentiek succes zullen zich net als ik niet herkennen in deze belachelijke quote. In mijn optiek gaat het er juist om, hoe goed ken je jezelf en durf je tot de ‘Max’ te gaan om je grenzen te verkennen om jezelf nog beter te leren kennen? Dus pak de regie en stap in de driver’s seat.

Om in de driver’s seat van uw eigen succes te stappen en ook nog succesvol te zijn, zult u bereid moeten zijn te werken aan de volgende succesfactoren:

 

  • FORMULEER UW SUCCES DOEL
  • VISUALISEER UW SUCCES
  • HEB LEF, START & KIES UW EIGEN LIJN
  • BE AN AUTHORITY

 

 

FORMULEER UW SUCCES

Wauwww, wat cool dat u de eerste stap gaat zetten. U heeft de race handschoenen opgepakt en gaat deze nu aantrekken. Dit is een spannend moment maar geeft ook een enorme kick omdat u besloten heeft deze race te beginnen om uiteindelijk van uzelf te winnen. Winnen van jezelf is namelijk het maximale resultaat dat je kunt bereiken in het leven en in business.

Iedereen heeft het over het toverwoord focus bij het formuleren van een doel. Natuurlijk ben ik het hier mee eens, maar dit neemt niet weg dat je geen plan B mag hebben. Sterker nog, ik zou het behoorlijk suf vinden als er geen plan B geformuleerd zou worden. Het maakt me hierbij niet uit of dit plan ook op papier staat of alleen in uw hoofd bestaat. Plan B kan een afgeleide zijn van plan A of een parallel plan zijn. Probeer in ieder geval wel zo concreet mogelijk te zijn bij uw formulering. Een vaag doel als: ‘Ik wil binnen 5 jaar miljonair zijn’’ is voor mij zeker niet concreet genoeg. Ik durf te zeggen dat 80% van werkend Nederland niet veel verder komt dan zo’n vage formulering of überhaupt geen doel formuleert omdat ze te druk bezig zijn met hun werkgever tevreden te stellen. Met dit laatste maakt u uw werkgever niet echt gelukkig. De succesvolle werkgever ziet liever werknemers die weten waar ze naar toe  willen. Zo, de race handschoenen zijn nu aangetrokken.

 

“Ben je te druk met doen dan is er te weinig ruimte voor zijn”

 

VISUALISEER UW SUCCES

Succesvolle mensen zijn in staat hun succes te visualiseren. Sterker nog, zonder hun succes te visualiseren zijn ze een stuk minder succesvol. Voor Max Verstappen aan een race begint, heeft hij deze race al vele keren gemaakt in de simulator en in zijn hoofd gereden en weet hij exact waar hij uit wil komen. Dit zelfde geldt ook voor Daphne Schippers en iedere andere top sporter. Voor we door gaan naar de volgende stap vraag ik u om voor uzelf te bepalen of u het doel wat u heeft geformuleerd ook kunt visualiseren. Als u dit niet kunt, dan moet u terug naar de spreekwoordelijke tekentafel en uw doel herformuleren of mogelijk een ander doel kiezen. Kunt u uw doel wel visualiseren, dan mag ik u feliciteren. Ik zou zeggen, zet uw race helm op en ga op weg naar de startgrid.

 

‘’Drivers with balls and vision choose their own line and are successful’’

 

HEB LEF, START & KIES UW EIGEN LIJN

Top, u staat nu op de startgrid klaar om in te stappen. De driver’s seat ziet er precies uit zoals u zich had gevisualiseerd en dit voelt goed, dit geeft vertrouwen en geeft u een enorme boost. Het is nu alleen nog een kwestie van daadwerkelijk gaan zitten, uw ultieme doel wederom visualiseren en gedoseerd gas geven om heelhuids de eerste bocht door te komen. U bent nu op weg naar uw succes. Helaas, u bent niet de enige die op weg is naar succes. Maar ja, u heeft het lef om aan de race te beginnen. Dit alleen al verdient respect.

Bij het formuleren en visualiseren van uw succes heeft u al uw ideale route naar succes bepaald en een plan B in de achterzak. Tijdens de race wijzigen de omstandigheden keer op keer. Wanneer maakt mijn concurrent een pitstop en hoe goed ga ik zelf ten opzichte van mijn concurrentie met de steeds wisselende omstandigheden om (bandenslijtage, regen, safety car, et cetera)?  Als tussen het moment van doel stellen en doel bereiken alle parameters ongewijzigd zouden blijven, dan is succes easy en saai.  U gaat slimmer dan de rest om met de wisselende omstandigheden en u blijft daarbij uw eigen lijn rijden ook al moet u tijdens deze race uw lijn aanpassen. Het blijft wel uw lijn en uw route naar succes.

 

‘’Only losers with no own identity are easy to copy’’

 

BE AN AUTHORITY

Des te meer concurrenten naar u kijken, des te minder tijd hebben ze om naar zichzelf te kijken. Geen enkele coureur wil Max vlak voor zich of vlak achter zich hebben. Coureurs die in deze situatie terecht komen gaan meer druk voelen, gaan zich ergeren, gaan druk communiceren met hun team en met de wedstrijdleiding. Op dat moment zijn ze met van alles bezig behalve met hun eigen race. Deze situatie bereik je alleen als je een autoriteit bent op een bepaald gebied. Max is the KING of overtaking and defending. `Discover your own Max, develop and explore it to reach your goal (s)’.

 

‘’Discover your own MAX and WIN’’

 

MOOI VERHAAL MAAR WAT NU?

Allereerst maak ik een diepe buiging dat u de tijd en moeite hebt genomen om dit artikel helemaal uit te lezen. Dit betekent dat u er serieus over nadenkt om weer in de driver’s seat van uw leven of in de driver’s seat van uw succes plaats te nemen. Wil u meer handvatten om echt deze stap te zetten of wil u sparren met mensen die net zo stoer zijn als u, kom dan naar onze workshop:  “Stap in de driver’s seat van uw loopbaan in 1 dag”.

Veel succes met uw beslissing!

Cor de Graag

UW RACE INSTRUCTOR & TALENT SCOUT

Wil u weten wat wij voor u kunnen betekenen, maak dan een afspraak op deze website:
U kunt natuurlijk ook gewoon bellen: 010- 840 05 72

© 2020 Company Optimizer - Algemene Voorwaarden - Disclaimer
Webdesign & realisatie: Go Online