Onverslaanbaar TEAM kost geen drol

3 september 2017

Onverslaanbaar-Team-kost-geen-drol-Company-Optimizer

TEAMBUILDING

Als je als medewerker en management echt los wil komen van de waan van de dag op kantoor of welke andere werkomgeving dan ook, dan zul je op een andere locatie dan de werklocatie iets moeten organiseren. Het is de bedoeling dat je tijdens een Teambuilding event lekker los komt van de dagelijkse business. In ieder geval zou het zo moeten zijn. In de praktijk kiest men vaak de veilige weg als het gaat om het programma en de teamindeling op de bewuste dag. Tja, het management mag natuurlijk niet voor schut staan. Sterker, de haantjes willen graag laten zien hoe goed ze zijn buiten de kantoor omgeving. De keuze is dan al snel gemaakt voor activiteiten waarmee ze sportief of intellectueel niet door de mand kunnen vallen.

 

”Get all testosterone frogs in a basket within one day”

 

NETWERKBORREL  ₌  TEAM BUILDING ?

Teambuilding kan uw organisatie zoveel opleveren. In ieder geval een veelvoud van de kosten die u moet maken om deze dag voor uw personeel te laten organiseren. Vaak wordt er gedacht dat je al een heel eind komt met het organiseren van een netwerkborrel op vrijdag. De gemiddelde netwerkborrel is best gezellig, alleen moet ik altijd een beetje lachen om het groepsgedrag bij zo’n borrel. Het gaat niet om lekker ontspannen samen zijn en even oprecht geïnteresseerd zijn in de mens achter je collega. Was het maar zo’n feest. In de praktijk is dit ritueel op vrijdagmiddag een verlengstuk van de werkdag alleen dan met een glas wijn in de ene hand en een bitter garnituurtje in de andere hand. Tenminste als we al zover komen als een bitter garnituurtje.

Men vindt het wel belangrijk maar het mag vooral niet te veel kosten.  Als ik meeluister met de gesprekken dan is men vooral bezig met het tegen elkaar opbieden van hoe goed en geweldig we zijn en hoe waardeloos de collega of manager is die er op dat moment toevallig niet bij is. Maar ja, als men hierdoor met een geweldig gevoel over zichzelf het weekend in gaat dan heeft het voor de individuele personen toch nut, alleen heeft het weinig met teambuilding te maken.

 

IS EEN TEAM TE KOOP ?

De juiste mensen aan boord krijgen en houden is tegenwoordig een hele kunst. Net als in een top voetbal team moet je iedere positie in uw organisatie hebben ingevuld. Als u het helemaal goed voor elkaar heeft, dan heeft u nog een back-up systeem, buddy systeem zodat collega’s het werk van elkaar over kunnen nemen bij afwezigheid om wat voor reden dan ook.  Maar ja, een organisatie met de beste mensen op iedere positie geeft nog geen garantie op team spirit en optimale samenwerking. Dit zijn namelijk twee onvergelijkbare grootheden. Met een grote zak geld kun je wel de beste mensen aan je organisatie binden maar met een zak geld kun je geen team kopen.

Een team moet je maken. In de afgelopen jaren heb ik het te vaak gezien dat kleinere slagvaardige organisaties met ogenschijnlijk minder gekwalificeerd personeel het winnen van de grote organisaties in de markt. Een ander goed voorbeeld is de Engelse voetbalclub Chelsea. Hoeveel Engelse Ponden heeft de schatrijke zakenman Roman Abramovitsj de afgelopen 15 jaar in de club gestoken en wat hebben ze gewonnen?

 

DE BASIS VAN TEAMBUILDING

U kent vast de uitdrukking: ‘De ketting is zo sterk als de zwakste schakel’. Zullen we voor we verder gaan met elkaar afspreken wat we onder een team verstaan? In dit artikel neem ik de term TEAM company breed. Dus niet een TEAM op afdelingsniveau maar de gehele organisatie. De reden hiervoor is dat ik vaak zie dat er wel wat ad hoc pogingen worden ondernomen om op afdelingsniveau een soort van teamspirit te kweken. Als dit lukt, dan juich ik dat natuurlijk toe. Maar ja, een organisatie is meer dan een aantal losse afdelingen.

Als u serieus met TEAM building aan de slag wil, dan is het belangrijk dat u uw gehele organisatie als één groot TOP voetbal team ziet. De afdelingen staan dan gelijk aan de posities op het veld zoals keeper, spits, middenvelder etc. Omdat iedere afdeling uit meerdere personen bestaat, zijn de posities in uw organisatie net als bij een TOP voetbal team meer dan dubbel bezet. Als het voorgaande in orde is, dan heeft u de basis gelegd voor het TEAM dat u voor ogen hebt. Echter, dit was het makkelijke deel van het werk. Nu moet u met de juiste mensen op de juiste posities zorgen voor een swingend positie spel tussen de spelers. Om dit te bereiken moet er 100% vertrouwen zijn dat de collega’s /medespelers de taken in hun positie goed uitvoeren en moet men elkaar blind kunnen vinden en vertrouwen. Voor de voetbal fans onder ons hoef ik alleen maar de voetbalclub Barcelona te noemen. Je hoeft niet 10 klonen van Messi in je TEAM te hebben om succesvol te zijn. Het gaat om balans. Een TEAM zonder balans is geen TEAM. Het motto van Barcelona is: ‘Geen enkele individuele speler is belangrijker dan het team’.

 

”Ten clones of Messie does not make a team”

 

DE WITTE VLEKKEN IN UW TEAM

Net als het periodiek meten van uw medewerker- en klant tevredenheid zou ook Teambuilding periodiek op de agenda moeten staan. Tenminste als u zuinig wil zijn op uw human capital oftewel het goud van uw organisatie. Overigens kunt u een medewerker tevredenheid survey heel goed gebruiken als barometer voor de teamspirit in uw organisatie. Als u de survey goed inricht, kunt u de belangrijkste witte vlekken als het gaat om de hiaten in TEAM spirit blootleggen. Naast dit instrument is de TEAM building dag natuurlijk de ultieme lakmoesproef. Uiteindelijk gaat het bij het bouwen van een onverslaanbaar team niet om twee meet momenten (survey en TEAM building dag) maar om een continu proces. De kans is groot dat alleen al de twee meet momenten aanleiding geven om serieuze organisatorische veranderingen door te voeren om te komen tot de geoliede machine waar de concurrentie geen speld tussen kan krijgen. Voor u gaat observeren en analyseren, moet u dus geld, mankracht en een globaal plan hebben om de hiaten die aan het licht komen direct aan te pakken.

 

INVESTERING IN TEAMBUILDING =  INVESTERING IN BUSINESS GROEI

Als een teambuilding goed en periodiek georganiseerd wordt en onderdeel is van een groter plan, dan bereikt u met een TEAM BUILDING DAG  o.a. een grotere saamhorigheid, commitment, teamspirit en minder ziekteverzuim doordat medewerkers

  • transformeren van ik denkers naar wij denkers;
  • meer commitment krijgen met hun directe collega’s en het management;
  • begrijpen dat een hulpvraag geen teken van zwakte is.
  • zich opener en kwetsbaarder op durven te stellen;
  • een betere relatie krijgen met collega’s door meer kennis van de mens achter de collega;
  • samen verliezen net zo belangrijk gaan vinden als samen winnen;
  • etc.

 

Teambuilding kan uw organisatie dus heel veel opleveren. In ieder geval een veelvoud van de kosten die u moet maken om deze dag voor uw personeel te laten organiseren. Maar ook hier gaan uiteraard de kosten voor de baten. Als het menselijke kapitaal van uw organisatie onderdeel is van uw visie en lange termijn strategie, dan ontkomt u er niet aan om in uw financiële jaarplan budget vrij te maken voor de brandstof en smeerolie in uw bedrijf.

 

CREËER EEN ONVERSLAANBAAR TEAM ZONDER FRATSEN

Des te spectaculairder, des beter. Des te origineler, des te beter etc. Ik hou best wel van spektakel en originaliteit maar het moet wel functioneel zijn.  Ons team heeft maar één doel en dat is uw bedrijfsrendement en de mensen in uw organisatie een boost geven en in balans brengen.

Ieder mens is uniek dus ook u en uw organisatie. Daarom is een TEAM BUILDING DAG georganiseerd door Company Optimizer in samenwerking met uw organisatie altijd maatwerk. Ons team kijkt er al naar uit om zijn steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van een onverslaanbaar team dat gaat voor sustainable succes met een smile.
Veel succes met uw beslissing!

Cor de Graag

UW TEAM BUILDER

Nu wil u vast weten wat Company Optimizer voor u kan betekenen om te komen tot een onverslaanbaar swingend TEAM.  Ik zou zeggen maak een afspraak en wij gaan samen aan de slag met uw organisatie.  U kunt natuurlijk ook gewoon bellen naar:  010- 840 05 72

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?