Omarm TWIJFEL & groei

17 januari 2024

Blog omarm twijfel en groei www.company-optimizer.nl

Wat heb jij als ondernemer met het woord twijfel? Ben jij die aap op de apenrots die nooit twijfelt? Soms krijg ik de vraag of ik wel eens last heb van twijfel. Mijn antwoord is steevast een dikke vette NEE. Ik krijg dan wel de vraag of ik met een roze bril door ondernemersland stap. Nu moet ik zeggen dat ik wel Mascolori schoenen draag waar redelijk wat roze in is verwerkt. Maar om te zeggen dat ik met een roze bril op onderneem dat gaat mij zelfs te ver. Natuurlijk heb ook ik net als ieder mens mijn twijfelmomenten alleen heb ik er geen last van. Misschien moet ik wel zo ver gaan door te zeggen dat je zonder twijfel een stuk groei laat liggen. Ik omarm de twijfel. De twijfel is dus niet mijn vijand maar mijn groeivriend. Wat betekent twijfel voor jou?

Nodig je twijfel wel eens uit voor een goed gesprek? Misschien moet je dit eens proberen. Het klinkt redelijk hilarisch maar voor mij werkt het serieus. Ik ga het gesprek aan met twijfel. Ik zeg tegen twijfel: “Kom gezellig binnen twijfel en pak een gemakkelijke stoel. En ja, ga maar lekker bij het raam zitten dan heb je ook nog een mooi uitzicht terwijl wij het over ons gaan hebben.’’ Ja, je leest het goed het gaat om ons in het gesprek. Ik en twijfel zijn namelijk dikke vrienden. Nu ken ik ook de uitspraak: “Madness starts by talking to yourself’’. In gesprek gaan met je vriend die twijfel heet staat hier natuurlijk los van.

Het is toch doodzonde als je twijfel als een onaangenaam verschijnsel ziet of als iets dat in je kop kruipt dat je zo snel mogelijk uit je systeem wil verwijderen. Dit zou jammer zijn voor jezelf en disrespectvol naar twijfel. De twijfel heeft namelijk een belangrijke functie. Het is misschien wel de mooiste spiegel die er bestaat en je grootste en meest eerlijke vriend in business.

Bij ieder twijfelmoment vraag ik aan twijfel waarom ik twijfel. Heb ik een afslag in mijn leven of business gemist? Heb ik een verkeerde afslag genomen? Had ik moeten afremmen of juist gas moeten geven? Had ik bepaalde dingen wel moeten zeggen of juist niet? Had ik bepaalde mensen wel moeten aannemen of juist niet? Had ik moeten stoppen als ondernemer of was er een schepje bovenop doen juist de game changer?

Het gaat erom dat je lessen trekt uit twijfel. Succesvolle ondernemers durven te zeggen dat ze hun twijfelmomenten hebben en gebruiken het om de volgende stap te zetten of geven na stilstand vanwege de twijfel weer gas.
Misschien moet je wel gaan twijfelen als je voor je gevoel al lange tijd geen twijfelmomenten hebt gehad.

 

Doe twijfel de groeten als je in gesprek gaat met twijfel.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?