December Reflectie Maand in Business

30 november 2023

Blog December Reflectie maand www.company-optimizer.nl

Het is bijna december. Wat is december voor jou voor een maand? Is het een feest maand? Is het een maand waarin familie centraal staat en je stevig uitpakt met cadeau’s en een kerstdiner? Aangezien we 31 dagen hebben in deze maand zal er zeker ruimte zijn voor andere zaken dan alleen feestelijkheden.

Is het een idee om december uit te roepen tot de ultieme reflectie maand? Hoewel voor mij zelfreflectie een continu proces is, gebruik ik deze maand om hier extra veel aandacht aan te besteden. In de laatste weken van het jaar plan ik zo min mogelijk zakelijke – en privé afspraken. In deze periode heb ik vooral veel afspraken met mezelf. Het is heerlijk om even bewust gas terug te nemen om van daaruit weer op te schakelen in het nieuwe jaar.

Het hele jaar ben ik bezig met ondernemers die willen groeien. Dit zijn soms pittige gesprekken. Als ik vraag waarom ze willen groeien dan adviseer ik ze in veel gevallen om te reflecteren op hun zijn als mens en dus als ondernemer want de ondernemer maakt de onderneming en niet andersom. Doen ze (ondernemen ze) vanuit hun zijn of vanuit een willen waarbij ze niet goed onderbouwd kunnen beantwoorden waarom ze willen? Het komt misschien wat zweverig over maar dat is het allerminst. Om te kunnen groeien is het wel zo handig om helder te hebben wat je vertrekpunt is.

Heb je alles in place om de volgende stap te zetten en kun je de waarom vraag van jouw groeiambitie ook goed onderbouwd beantwoorden? Wil je groeien omdat iedereen om je heen groeit en je bang bent om achter te blijven bij je concullega’s in de branche? In mijn nieuwste boek dat ik in 2024 uit hoop te brengen ga ik dieper in op het onderwerp groei.

Hoe ging het in de afgelopen 11 maanden? Ben je tevreden en zo ja waar is deze tevredenheid op gebaseerd? Hangt deze tevredenheid samen met het behalen van het bedrijfsresultaat dat je voor dit jaar had geprognosticeerd? Als dit de situatie is, is dan iedereen blij of krijgen alleen de aandeelhouders een smile op hun gezicht die de rest van de feestmaand niet meer verdwijnt? En hoe zit het met jou als ondernemer? Ben jij persoonlijk tevreden? Nu weet ik natuurlijk niet hoe hoog je de lat voor jezelf hebt gelegd. Wordt 2024 bedrijfsresultaat 2023 plus x procent?

Was jij in 2023 diep van binnen een blije ondernemer en was jouw team ook echt oprecht blij met jou als ondernemer? Waren jouw medewerkers blij met de onderneming, met de cultuur binnen jouw bedrijf, bij met de waardering en ruimte die ze kregen et cetera? Heb jij ondernomen vanuit jouw zijn of vanuit een moneydriven willen? Persoonlijk pak ik alleen trajecten aan waar ik blij van word en waar ik het verschil kan maken.

Ik snap dat de maand december voor veel ondernemers de maand is om de target gaps te dichten. Die snap ik helemaal. Ik noem het vaak de omgekeerde piramide sales. Probeer je performance beter te verdelen over het jaar zodat je aan het eind niet als een malle hoeft te rennen om de gaten te dichten.

Gebruik de spaarzame momenten in de laatste weken om hier eens over na te denken zodat je in 2024 meer rust in je hoofd kan creëren. Het bonus bedrag dat je op je rekening gestort krijgt is eerder uitgegeven dan de rust is teruggekeerd in je hoofd.

Als je onderneemt vanuit je zijn en je niet gek laat maken door wat andere mensen willen en denken dan ga je als een blije ondernemer door het leven. Blije ondernemers zijn ondernemers die niet bang zijn en de tijd nemen om te reflecteren op hun zijn, op hun ondernemerschap en op hun onderneming.

Ik wens je heel veel succes met zijn.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?