Off-piste ONDERNEMEN

6 februari 2024

Blog off-piste ondernemen durf jij het aan www.company-optimizer.nl

In deze periode van het jaar verheugen velen van ons zich op het Carnaval dat over een paar weken van start gaat of op het wintersportseizoen. Ik doe beiden niet maar dat doet niets af aan mijn boodschap en het plezier dat jullie hieraan beleven. In deze blog ga ik het met jou hebben over het off-piste ondernemen.

Iedereen weet dat het ten strengste wordt afgeraden om off-piste te skiën. De overgrote meederheid van de sporters kiest veiligheidshalve voor de geprepareerde piste. Ook al heb je nog zo veel ervaring dan nog kan het behoorlijk risicovol zijn om buiten de lijntjes te skiën. Er zijn mooie parallelen te trekken tussen wintersport en ondernemen. Hoeveel risico ben jij bereid te nemen als sporter of ondernemer?

Durf jij als ondernemer buiten de lijntjes te ondernemen? Heb jij hier al ervaring mee en hoe is het je bevallen? Hoe heb je het stretchen van het risiconiveau ervaren? Werd je door je vrienden, familie, medewerkers of collega ondernemers gewaarschuwd om het vooral niet te doen? Als je de balans voor jezelf opmaakt wat heeft het je dan gebracht? Was het de extra risico’s die je nam waard? Ga je door met off-piste ondernemen of was het een éénmalig experiment en zeg je `eens en nooit meer’? Ga je weer terug naar je veilige comfortzone waar je tot aan het moment van het experiment hebt gezeten?

Als je buiten de lijntjes kleurt als ondernemer kun je doorgaans niet je been breken of bedolven worden onder een lawine. Je krijgt hooguit een lawine aan kritiek of waarschuwiningen over je heen van de zekerheidzoekers die veilig op het midden van de piste van het ondernemen blijven. Ik neem aan dat jij als de beste kan inschatten of en zo ja in welke mate je buiten de lijntjes wil en kan ondernemen. Uiteraard is er niets mis mee om ’keurig’ en ’veilig’ binnen de lijntjes te blijven maar laat de ander dan ook vrij als ze niet met je meegaan en het pad bewandelen dat velen nog niet bewandeld hebben.

Ondernemers die buiten de lijntjes durven te ondernemen zijn de business owners die durven te experimenteren. Als je wil groeien in business moet je open staan voor het experiment. Ben jij bereid om te experimenteren met bijvoorbeeld een andere werkwijze, aanpassing portofilio, een andere marketing communicatie aanpak et cetera? Als je niet de bereidheid hebt wat is het dan dat je tegenhoudt? Welk risico denk je te gaan lopen? Als je off-piste gaat, kun je nog een aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat jouw uitstapje uitmondt in een enkele reis naar six feet under. Er is niets mis met risicoloos of risicoarm ondernemen maar maximale groei of ontwikkeling van jouw bedrijf in combinatie met het gaan voor maximale zekerheid gaat niet lekker samen.

Als je kinderen hebt dan weet je dat zij bereid zijn om honderden keren te vallen in hun drang om te leren lopen. Ze leren niet lopen omdat ze niet meer willen vallen maar omdat ze doodeenvoudig willen lopen.

Durf jij als ondernemer buiten de lijntjes te ondernemen ook al weet je dat je misschien een paar blauwe plekken op kunt lopen? In mijn boek ‘’ondernemers zijn net mensen’’ schrijf ik dat het pad naar succes onstaat door erop te lopen en niet door ernaar te kijken. Dit pad naar succes stopt niet bij de kaders van de geprepareerde piste.

Top sporters die next level willen gaan, gaan harder trainen, passen hun voeding aan en kijken kritisch naar hun trainingsschema. Ze staan open voor een onconventionele aanpak en durven van trainer te wisselen. Ze zijn bereid risico’s te nemen bij het aanpassen van één of meer van de genoemde elementen als ze de overtuiging hebben dat ze daarmee bereiken wat ze voor ogen hebben. In de praktijk zie ik grote overeenkomsten tussen top ondernemers en top sporters. Top sporters gaan voor de max en nemen geen genoegen met second best. Ze willen er alles uitpersen wat erin zit.

Next level ondernemen en tegelijkertijd op het pad van de middenmaat blijven lopen gaat niet lekker samen. In mijn laatste WEEKLY COR (WEEKLY COR 20) doe ik de oproep: “Toon lef in business en groei’’. Jij bepaalt de groei die past bij jou als ondernemer en bij jouw onderneming.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?