Durf systeemloos te denken en GROEI!

12 maart 2024

Blog durf systeemloos te denken en groei www.company-optimizer.nl

Durf jij als busines owner systeemloos te denken om jouw groei ambitie te realiseren? De wereld hangt aan elkaar van systemen. Om te overleven moet je je conformeren aan één of meer systemen en moet je je houden aan de spelregels die van toepassing zijn op het systeem waarin je actief bent. Persoonlijk krijg ik behoorlijke jeuk van systemen. Maar ja, ik ben een vrije vogel opgevoed in een gezin met een vader als vrije geest. Probeer je dan maar eens senang te voelen in een systeem.

Ik durf te zeggen dat minimaal 75 procent van de ondernemers gevangen zit zonder het zelf ten volle te beseffen. Op het moment dat je jezelf hebt bevrijd of hebt laten bevrijden denk je: “What the fu*ck, kan het ook zo!’’. Je zult merken dat je met dezelfde energie twee keer zo hard gaat vliegen of met de helft van de energie het zelfde kunt bereiken ten opzichte van de periode in gevangenschap.

Je wordt vaak ongemerkt een systeem in gezogen. Het dreigt bij mij ook wel eens te gebeuren. Gelukkig zijn mijn systeem antennes goed afgesteld zodat ik in kan grijpen voordat het systeem grip om me kan krijgen. Dit laatste is op zich veelzeggend. Het grip krijgen op is dat waar het bestaansrecht van een systeem over het algemeen op gebaseerd is. Omdat we over het algemeen moneydriven zijn, hebben we vaak niet meer door wat er met ons gebeurt. We luisteren niet meer naar ons gevoel.

Zijn we een happy ondernemer die op basis van ontspannenheid en willen onderneemt of bestaat ons leven in business uit moeten en druk zijn? Als een systeem mij kan faciliteren en ik er geen last van heb dan mag het er voor mij wel zijn. Dit klinkt uit mijn mond best sympathiek toch?

Als je afgestudeerd bent ga je in loondienst of start je bedrijf. Als je voor het ondernemerschap kiest, snuffel je hopelijk eerst even aan het leven in loondienst zodat je een idee en gevoel hebt bij de dynamics van een werkzaam leven in loondienst. Je weet dan tenminste waarom je in essentie niet kiest voor loondienst. Hoewel het twee verschillende werelden zijn, lijken ze meer op elkaar dan we willen toegeven. Het zijn twee systeem werelden die weer uit een x aantal subsystemen bestaat. Om niet buiten de boot te vallen als carrière tijger in loondienst of je kansen op succes als ondernemer niet te schaden conformeer je je per situatie aan dat wat van je verwacht wordt. Alles voor het succes van vandaag en morgen.

Het is bijna een heilige missie om ondernemers te laten zien dat het ook anders kan. Vaak snappen ze simpelweg niet waarom ik zo relaxed ben. Als je leven gebaseerd is op willen in plaats van moeten dan kun je vanuit ontspannenheid ondernemen. Systemen hebben net als veel zaken in het leven een houdbaarheidsdatum. Ook al weet je die te stretchen dan nog verliest een systeem zijn kracht als het dit in beginsel al had. We houden vaak vast aan iets dat niet of niet meer werkt. We zien het systeem als een anker of reddingsboei. Het systeem of de sytemen zitten vaak embedded in ons denken en doen. Beste scary toch!

Waarom moet alles passen binnen een systeem? Als ik door een opdrachtgever uitgenodigd wordt om ze te helpen bij een uitdaging waar ze mee zitten dan spring ik niet in de systeem modus. Het komt niet eens in me op om me te bedenken of de oplossing voor de uitdaging past binnen een bepaald kader, systeem of bestaande afspraken. Dit leidt allemaal af en snoept rekensnelheid af van de creatieve denkprocessen in mijn hoofd. Als je bij iedere stap in het denkproces luistert naar het systeemstemmetje in je hoofd dan ga je niet de stappen zetten die je had kunnen zetten. Dit is wat ik ondernemers ook voor houd. De stystemen, als ze al nuttig zijn, moeten jou faciliteren en niet andersom. Bedenk wat je wil en niet wat kan. Later kun je bepalen of dat wat je wil op dit moment ook kan.

Probeer de komende maand eens systeemloos na te denken als je gevraagd wordt met een oplossing voor een vraagstuk te komen. Het zal de eerste keer niet eenvoudig zijn als je het eenmaal onder de knie hebt dan zul je merken dat de rem eraf is en dat je tot veel meer in staat bent dan je voor jezelf voor mogelijk had gehouden en het ondernemen wordt ook een stuk leuker en gezelliger.

Als je een keer wil sparren over het happy ondernemerschap dan weet je me vast wel te vinden. Regelmatig zit ik met business owners aan tafel om ze te inspireren vanuit de losdenkmodus te ondernemen.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?