Moeten kost energie, willen geeft energie

30 mei 2023

Blog moeten koste energie - willen geeft energie www.company-optimizer.nl

Tel eens van hoeveel mensen je iets denkt te moeten en waarom. Niet alleen werknemers maar ook ondernemers lopen rond met heel veel moetjes in hun hoofd. Hoewel ze dit vast niet toe zullen geven zijn ondernemers misschien wel koploper als het gaat om het aantal moetjes in hun hoofd. Dit is dodelijk vermoeiend en nergens voor nodig. Hoewel, als je alles moet van jezelf en niets of bijna niets wil dan hoef je ook niet na te denken over dat wat je wil of wat je zou willen. Voor sommigen onder ons die al rode vlekken in hun nek krijgen van het zelfstandig willen nadenken is het moeten toch relaxter dan het willen.

Toen mijn moeder nog leefde had zij in de laatste 10 jaar van haar leven de neiging om me wel 10 keer per dag te bellen. Nu was het niet zo dat ik 10 gesprekken per dag met haar had. Nee, ze belde me gewoon net zolang totdat ik opnam en een gesprek met haar had gehad. Op het moment dat ik opnam waren haar eerste woorden: “Cor, als ik je bel dan moet je opnemen’’. Mijn antwoord was steevast “Ma, zoals je me zelf altijd hebt geleerd moet ik geen ene malle moer’’. Na dit antwoord klonk er een lach door de telefoon. Ze besefte maar al te goed dat mijn reactie het resultaat of product was van de opvoeding die ze me had gegeven.

Mijn ouders hebben me als vrije geest opgevoed. Ze hebben me dan ook altijd gestimuleerd om vragen te blijven te stellen en niets zomaar voor zoete koek aan te nemen. Ik heb geleerd dat ik niets moet zolang ik zelf niet vind dat het moet. Natuurlijk, is de praktijk niet zo zwart wit als dat ik nu stel maar toch. Laten we het herformuleren en duiden als minimalistisch moeten. Weet je hoeveel ruimte, rust en denkkracht er vrijkomt of beschikbaar blijft als je niet meedoet aan de moet waanzin.

Natuurlijk kom ik niet overal onderuit en moet ook ik soms zonder me bezwaard te voelen mee doen met het moeten. Ja, ook ik moet belasting betalen. Ook ik moet mijn klanten ontzorgen, faciliteren en inspireren om de volgende stap te zetten in business of om uit de shit te raken. Voor mij valt deze categorie moeten niet onder moeten maar onder willen.

Ik spreek te veel ondernemers voor wie het moeten hun groei- en plezier in het ondernemen ondermijnt. Sterker nog, het zet een zware rem op hun ontwikkeling als mens en dus ook als ondernemer. In feite zijn ze een gevangene van het hun zelf opgelegde moeten of aangeleund moeten.

Als ondernemers in gesprek met mij het woord moeten gebruiken vraag ik ze, als ik het gevoel heb dat ze open staan voor mijn vraag, van wie ze moeten en waarom. Moet je omdat je denkt dat het moet? Moet jij omdat je denkt dat het moet van je aandeelhouders, klanten, branche organisatie et cetera? Vaak denken we heel veel te moeten terwijl ik vind dat we minder zouden moeten willen moeten. Dit maakt je leven, zeker als ondernemer, een stuk makkelijker en minder druk in je hoofd.

Wat ik tegen mijn moeder zei, zeg ik ook tegen collega ondernemers, afnemers en opdrachtgevers. Ik moet geen malle moer maar wil ontzettend veel. Als jij wil wat je collega ondernemers, afnemers en opdrachtnemers ook willen of als zij willen wat jij ook wil dan is het ondernemen een groot feest en ga je samen vliegen zonder dat het je te veel energie kost. Ja, je leest het goed het ondernemen moet niet te veel, of misschien beter gezegd, niet al je energie opslokken want naast ondernemen heb ik, hoe gek dit misschien ook klinkt, een  prachtig sociaal leven, lees ik boeken en besteed ik genoeg tijd om me zelf ontspannend fit te houden. Dit laatste duiden de meesten van ons aan als sporten.

Ik ga je en voorstel doen. Maak een tegeltje met de tekst `ik heb het moeten begraven en het willen het leven gegeven’. Je kunt het ook thuis met stift op je spiegel in de badkamer schrijven. Kijk maar waar je het schrijft. Als je het maar neerlegt of ophangt op de plek waar je het minimaal één keer per dag ziet. Als je kiest voor een andere tekst met gelijke strekking dan is het ook prima.

Je moet niets als je bereid bent de consequenties van het niet willen moeten te accepteren of te aanvaarden.

Als happy ondernemer die uitgaat van willen en alleen projecten doet waar hij blij van wordt en energie van krijgt wens ik jou ook het happy ondernemerschap.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?