Ben jij ondernemer uit NOODZAAK?

11 april 2023

Blog ben jij ondernemer uit noodzaak of ... Company Optimizer www.company-optimizer.nl

De kop `Ondernemen uit noodzaak’ zou ik net zo makkelijk kunnen vervangen door `Ondernemen uit loyaliteit’. Hoewel hier niets mis mee is, kan het je behoorlijk opbreken wanneer loyaliteit ten koste gaat van wie jij bent en wat je wil met je leven.

In dit artikel zal ik niet al te uitgebreid ingaan op het begrip familie bedrijf. Toch wil ik hier iets over melden omdat er mensen rondlopen die min of meer tegen hun wil onderdeel zijn van een bedrijf waar ze geen deel vanuit willen maken. Hoewel ze van jongs af aan andere plannen hadden met hun carrière lieten zij zich toch overhalen om in het bedrijf te stappen.

Ze wilden allesbehalve gaan ondernemen. Maar ja, je laat je familie niet zitten en als jij de enige bent die de zaak over kan nemen, zeg je dan nee en laat je daarmee het bedrijf dat al generaties in de familie is op den duur op de klippen lopen? Hier komt toch een behoorlijke loyaliteitsdilemma om de hoek kijken. Durf je nee te zeggen tegen je familie?

Ook als het je droom was om in het familie bedrijf te stappen met als doel het op termijn over te nemen dan nog is het niet jouw start als ondernemer. Je stapt namelijk in een erfenis. Durf je rigoureuze beslissingen te nemen als het nodig is om het bedrijf een andere koers te laten varen omdat de producten of markt benadering niet meer past bij de veranderde consumentenbehoeften, de marktomstandigheden of bij jouw visie op ondernemen?

Een concept kan nog zo goed bedacht zijn maar ook aan een mooi doordacht plan van een familie bedrijf zit een houdbaarheidsdatum. Durf je de vrijheid te pakken als ondernemer? Durf je de ideologie van het bedrijf deels of geheel te verlaten als dit nodig is om het bedrijf op een gezonde manier een toekomst te bieden? Natuurlijk is het leven binnen een familiebedrijf niet zo zwart-wit mocht je deze indruk hebben gekregen. Feit blijft dat ondernemen in een familie bedrijf een dynamiek heeft die niet te vergelijken is met andere bedrijven. Dus waar stap je in en wil je dit ook?

Tot slot verneem ik graag waarom jij ooit ben gaan ondernemen. Heb je een helder antwoord op deze vraag? Hoe voel je je bij het beantwoorden van deze vraag? Krijg je een big smile op je gezicht, gaan je ogen glimmen en voel je trots als je in gedachte neemt wat je bereikt hebt als ondernemer of denk je waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen.

Iedere keuze is in mijn optiek goed zolang je happy bent en achter je keuzes kunt staan.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?