Ben jij ondernemer uit frustratie?

13 maart 2023

Blog waarom ben jij ondernemer deel 1 ondernemen uit frustratie www.company-optimizer.nl
De vraag ’waarom ben jij ondernemer?’ is een belangrijke vraag om die regelmatig aan jezelf te stellen. Om ondernemer te zijn moet je eerst op een zeker moment zijn begonnen met je business. Als je terug kijkt naar dat moment wat is dan jouw antwoord? Hoewel er legio redenen kunnen zijn waarom je in de tijd bent begonnen, zal ik er toch een aantal aanstippen die ik in de afgelopen jaren regelmatig ben tegengekomen.

In deel 1 van de blog reeks ‘waarom ben je ondernemer’ zoom ik in op de frustratie als driver om te starten als ondernemer.

Voor mijn boek ’ondernemers zijn net mensen’ heb ik 50 ondernemers geïnterviewd. Nagenoeg alle 50 zijn in loondienst begonnen om vervolgens de stoute schoenen aan te trekken en te starten als ondernemer. Een aantal gaf aan uit frustratie te zijn gaan ondernemen. Herken je dit? Het bedrijf in loondienst waar ze werkten gaf hen niet genoeg ruimte om de ondernemende mens in hen maximaal te exploreren. Er zijn legio redenen te noemen waarom er frustratie optreedt waardoor men besluit de regie te pakken of herpakken.

Voor mij bestond de frustratie uit een mix van factoren. In loondienst kon ik mijn creativiteit niet maximaal benutten, ik heb de organisaties waar ik voor werkte persoonlijk als verstikkend ervaren. Er was simpelweg te weinig zuurstof door een overkill aan regeltjes, processen en procedures. In het voorwoord van mijn nieuwe boek (publicatie verwacht eind 2023) heb ik het over de vrije vogel. Deze vrij vogel kreeg onvoldoende de kans om lekker rond te vliegen. Zeker in een corporate organisatie moet je om carrière te kunnen maken, bereid zijn om onderdeel van het systeem te willen worden.

Als onafhankelijk mens heb ik me altijd verzet tegen het systeem. Ik was letterlijk gas aan het geven met de rem ingetrapt. Op een formule 1 circuit ziet dit er spectaculair uit (voor de lezer die niet weet waar ik het over heb, adviseer ik eens op YouTube de zoektermen `formule 1’ en `donut’ in te voeren). Het is niet zo dat ik het systeem omver wilde werpen. Nee, ik wilde zo onafhankelijk mogelijk van het systeem opereren. Ik wilde niet letterlijk en figuurlijk het systeem ingezogen worden.

De ondernemers die ik heb gesproken die uit frustratie zijn gaan ondernemen vanuit loondienst ontdekten tijdens het ondernemen de ondernemer in zichzelf. Achteraf gezien waren ze stuk voor stuk blij met de trigger die hen deed besluiten de loondienstnavelstreng door te knippen. Vaak had hun keuze ook een dubbele lading. Enerzijds was het een kwestie van het kwijtraken van de frustratie en anderzijds motiveerde het hen ook om het anders te doen als zij mensen in loondienst aan zouden nemen.

In mijn nieuwe boek dat als het goed is eind 2023 uit komt ga ik verder in op het bovenstaande thema. Wil je niet wachten en dit jaar nog in gesprek met een groei expert die jou kan faciliteren om de volgende stap te zetten dan mag je me natuurlijk altijd bellen voor een afspraak.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?