EGO, Business Booster of Business Killer

29 januari 2023

Ego business booster of business killer blog Company Optimizer www.company-optimizer.nl

EGO – Is jouw ego een Business Booster of een Business Killer? Het Ego heeft net als een medaille twee kanten. Vaak hebben we het over de keerzijde van de medaille om aan te geven dat iets een mooie en een minder mooie kant heeft. Voor mij is een medaille altijd mooi want het hebben ervan betekent dat je minimaal de op 3 na beste was en je stond op het podium. Hoe cool is dat? Welke rol zal het ego van de sporter hebben gespeeld bij het behalen van een podiumplaats en kun je dit doorvertalen naar jouw leven als ondernemer?

Hoe zit het met jouw ego? Heb je een “groot’’ ego of valt het wel mee? Is jouw ego de stuwende kracht in het behalen van jouw zakelijke succes of ben je al eens door je eigen ego in de voet geschoten? Ondernemers met een ‘’groot’’ ego worden vaak egotrippers genoemd. Dit woord wordt vaak gebruikt zonder dat we een goed beeld hebben bij de betekenis en herkomst ervan.

Een egotripper is een zelfingenomen iemand. Het is een persoon die enkel handelt uit eigenbelang. Dit woord komt uit het jargon van lsd-gebruikers. Het is een samenstelling van het Latijnse ego (ik) en het Engelse tripper (druggebruiker; iemand die een psychische ervaring ondergaat en zich daardoor geheel op zichzelf concentreert).

Ieder mens heeft een ego. Of een ego ‘’groot’’ of ‘’te groot’’ is, is moeilijk objectief vast te stellen. Er zijn zoveel factoren die bepalen of je ego als ‘’te groot’’ wordt ervaren. Mensen waarvan de samenleving vindt dat ze een ‘’te groot’’ ego hebben, hebben hier vaak een ander beeld bij. Je culturele, religieuze achtergrond, privé-  en werkomgeving zijn vaak sterk bepaald of jouw ego wordt geaccepteerd of als irritant of destructief wordt ervaren. Ik zeg wel eens gekscherend dat je je ego puur voor eigen gebruik moet toepassen.

Ja, ik heb ook een ego. Aan mijn ego zit een gaspedaal en rem. Is dit mogelijk? Ja, dit is mogelijk. Is het lastig? Ja het is lastig. Ik ben overigens verliefd op het woord lastig omdat in het woord lastig, groei besloten ligt. Tenminste, als je het groeipotentieel van lastig wil zien. Zie de rem en gaspedaal zoals je ze in je auto gebruikt. Weet je nog precies wanneer bij je laatste autorit gas hebt gegeven en wanneer je de rem gebruikte? Precies dat. Zo werkt het ook als je in staat bent om je ego te reguleren.

De situatie en omstandigheden bepalen in welke mate je het ego gaspedaal gebruikt. Vlak voor ik op moet als spreker trap ik mijn ego gaspedaal diep in om vervolgens het voetje los te laten. Iedereen kan zijn ego reguleren of je nu een ‘’groot’’ ego, ‘’klein’’ ego hebt of dat je meent totaal geen ego te hebben. Volgens mij bestaat er niet zo iets als egoloosheid.

Bij bedrijven is er vaak sprake van the battle of the ego’s. Men is dan meer bezig het ego te pleasen dan het overall belang van het bedrijf te faciliteren en te dienen. Als er beslissingen genomen moeten worden die goed zijn voor het bedrijf maar niet goed voor het ego dan krijgt het ego vaak voorrang boven het bedrijfsbelang. Ego wordt maar al te vaak gekoppeld aan status en carrière kansen. Het komt in mijn optiek zelden voor dat je werknemers of busines owners ontmoet met een ‘’bescheiden’’ ego én een enorme carrière drive en hoge mate van status gevoeligheid.

Hoe mooi zou het zijn als je een ego thermometer in de organisatie kan steken? Stel dat je dit zou kunnen doen. Wat krijg je dan te zien? Drijven de ego’s van de ondernemer en de werknemers het bedrijf naar grote successen of remmen ze de ontwikkeling van het bedrijf af? Ego’s kunnen een bedrijf grote successen brengen maar ook ten gronde richten. Als ondernemer moet je ten alle tijden alert zijn op jouw ego en dat van jouw personeel.

Heb je wel eens aan je omgeving gevraagd hoe ze jouw ego ervaren? Ervaren ze niet echt een ego? Zouden ze willen dat je wel een wat groter ego zou mogen hebben of worden zij geremd door jouw ego? Misschien ervaren ze jouw ego wel als destructief voor hun persoonlijke ontwikkeling en voor het bedrijf waar jij eigenaar van bent. In het kader van durf te vragen mag je deze vraag ook stellen.

De EGO thermometer of EGO barometer is een essentieel onderdeel van jouw businessweerstation. Als je nog een weerman nodig hebt dan mag je me altijd bellen.

 

Ga je de ego check uitvoeren?

Deel dit artikel

1 Reactie

  1. Jan smit

    Wat een mooi en goed verhaal Cor . Het hebben van een Ego is dus een must ? Alleen daar waar te voorstaat moet remmend werken . Met je mond dicht kan je niet praten , dus uit je op een goede wijze . Niet te overvloedig maar wel moedig en sympathiek . Goodwill is de drijfveer in de communicatie .
    Veel succes en alle goeds toegewenst.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *