Heb jij rust in je kop als ondernemer?

24 juni 2023

Blog heb jij rust in je kop als ondernemer

Heb jij rust in je kop als ondernemer? Geniet jij van het ondernemen en hoe zit het met jouw stresslevel? Als ik tegen collega ondernemers zeg dat ik rust heb in mijn kop en daardoor ook geniet van het ondernemen dan zie ik al snel fronsende wenkbrauwen. Als ik dan ook nog doodleuk zeg dat mijn stresslevel verwaarloosbaar laag is dan zie ik ze denken ‘hé, is die gast wel ondernemer?”. Ja, ik ben ondernemer en ik geniet van het ondernemen en ik heb ook nog hoe vreemd het ook klinkt een geweldig sociaal leven en tijd om te sporten en te lezen. Het klinkt misschien als moeilijk maar in feite komt het neer op keuzes maken en de regie houden over je leven als ondernemer.

Weet je, ik ben geen buitenaards wezen dus ook ik heb te maken met stress alleen ga ik blijkbaar anders met dit fenomeen om. Persoonlijk denk ik dat we het al te snel over stress hebben. Er zijn namelijk ook ondernemers die last hebben ven prinsen of prinsessen gedrag. Als er bij mij sprake is van negatieve stress dan zijn het korte momenten die ik gelijktijdig als reflectiemomenten gebruik. Als je stress ondergaat zonder er een les uit te trekken dan is dat in mijn optiek doodzonde. Het zijn namelijk ultieme leermomenten. Wat voel ik en waarom voel ik wat ik voel als we het hebben over negatieve stress? Heb ik invloed op wat ik voel maar liever niet zou voelen en wat is de invloed van buitenaf? Ik heb meer met positieve stress die ik overigens zelf activeer of toelaat om mezelf te stretchen en te leveren in business.

We staan bij wijze van spreken 24/7 snoeihard aan. Alle processortijd in ons hoofd wordt continue tot de max belast. Als er dan een onverwachte gebeurtenis op popt dan is er geen capaciteit over om dit te processen zonder dat waar we op dat moment mee bezig zijn los te laten. Hoewel ik hier de meest extreme situatie omschrijf is het bij veel carrière tijgers en ondernemers te vaak te druk in hun hoofd. Druk zijn is cool, vet, chill. Tenminste, dat denken velen van ons. Ik zit duidelijk anders in de wedstrijd. Ik geniet met volle teugen van het ondernemen maar laat het never ever ten koste gaan van mijn gezondheid en privéleven.

Als jij 24/7 snoeihard aanstaat en je merkt dat je hier last van hebt ook als je dit in eerste instantie nog niet wil erkennen dan word het tijd hier op te acteren. Je lichaam geeft signalen af die je uiteindelijk dwingen om te luisteren. Als jezelf hier in herkent dan verdienen de volgende vragen mogelijk jouw aandacht. Ik zal er slechts een paar noemen. Ik zal beginnen met de meest confronterende die je waarschijnlijk niet wil horen. Zit je in een job in loondienst die eigenlijk te hoog gegrepen is waardoor je continu op je tenen moet lopen?

Ben je, als je heel eerlijk bent naar jezelf, wel ondernemer of heb je dit jezelf en je omgeving wijs gemaakt? Is je ego die je tot grootte kan drijven niet met jou aan de haal gegaan en ben je een passagier geworden in de auto die ego heet? Is jouw groeiambitie van een gezonde ambitie doorgeslagen naar een level dat je niet meer in de hand hebt? Bij ongecontroleerde groei zet je niet alleen je bedrijf op het spel maar ook jezelf als mens want voor je het weet wordt het ook ongecontroleerd druk in je hoofd.

Natuurlijk zijn er voorbeelden van ondernemers die als een malle kunnen gaan zonder dat er een situatie van 24/7 spitsuur in hun hoofd ontstaat. We hebben het dan over de toppers die op 80% van hun kunnen al met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Als hardloper train ik ook nooit boven de 85% van mijn wedstrijdsnelheid. Als je altijd wil pieken dan piek je nooit en ben jezelf als sporter of als ondernemer aan het opbranden. Dus pas op voor overschatting en wees jezelf bewust van de grenzen die voor jou gezond haalbaar zijn.

Als jij in staat bent om jezelf snoeihard aan te zetten dan ben je toch ook in staat om jezelf snoeihard uit te zetten of vind je dit eng? Aanstaan kan ook als een soort drugs gaan voelen dat een verslavende werking op je heeft. Probeer eens met de knoppen die je tot je beschikking hebt te experimenteren. De aan- en uitknop hebben beiden een functie. Topsporters boeken de meeste progressie als ze voldoende rustmomenten inbouwen en uitgaan van een groeischema waar ze zich zeer gedisciplineerd aan houden. Natuurlijk hebben zij ook de verleiding om gas op de plank te houden maar gelukkig zijn ze zo slim om te doseren omdat ze een bepaald doel hebben gevisualiseerd.

Als jij als ondernemer wil groeien pak dan de rust die jij nodig hebt om te groeien en zorg voor rust in je kop. Als ik met ondernemers aan de slag ben geweest beseffen ze dat ze niet als een malle in de rondte moeten rennen en zich moeten focussen op dat wat echt belangrijk is. Last but nog least realiseren ze zich ook dat happy ondernemen the only way is om de druk die hoe dan ook komt kijken bij het ondernemen te handelen.

Deel dit artikel

1 Reactie

  1. Peter

    Mooi stuk en ook helemaal waar. Vlammen is prima maar momenten van rust zijn ook erg waardevol. Ik denk dat dit in zekere zin in balans moet zijn.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?