VRIJDENK TARGET ?

4 mei 2017

Vrijdenk target Company Optimizer

De laatste tijd wordt er vaak gesproken over out of the box denken. Ik zou zeggen dit is een prima begin maar na deze stap is het tijd om te zeggen. GET RID of the box.

Minimaal 80% van de mensen die ik in het bedrijfsleven heb meegemaakt, maken zich schuldig aan Concern Denken. Het zijn deze CONCERN DENKERS die denken in processen en procedures in bijna alles wat ze doen.

Bij een vraag van een collega is hun eerste reflex welk formulier heb ik hier voor nodig of welk proces moeten we volgen in plaats van hun creatieve brein te laten werken.
Als je denkt in processen, dan denk je ook in beperkingen want een proces zie ik als een kader dat je denkproces af kadert. Waarom zou je je brein actief houden en pop-up schermpjes met creatieve ideeën in je hoofd toelaten als het toch vanuit het bedrijf not done is om buiten de kaders te denken of te handelen.

Natuurlijk mag u van tijd tot tijd LEKKER WILD DOEN en helemaal los gaan. Dit noemt men dan brainstormen. Ik moet hier altijd een beetje om lachen want het zou iedere dag 24/7 lekker moeten stormen in uw brein. Na deze brainstorm sessie moet u weer lekker terug in uw hok. Back in the box. 80% van ons werk of leven zitten we dus heerlijk COMFORTABEL en RISICOLOOS in the box.

Het gekke is dat ik gemerkt heb dat veel werknemers het wel best vinden als ze niet creatief hoeven te denken. Waarom? Het is heel simpel als je de processen volgt en de Excel overzichtjes keurig in vult. Dan is je prestatie meetbaar. En dat willen we natuurlijk, anders kunnen we geen carrière maken. 80% van de medewerkers wil als een blind paard langs de carrière lijn naar boven lopen. Blind volgend wat er in de top bedacht is.

Veel mensen voelen zich bijzonder intelligent als ze complexe processen kunnen bedenken voor een simpele uitdaging. Ik noem het verkwisting van potentieel aanwezige denkkracht.

De oplossing ligt bij een nieuwe  DENKWIJZE in BEDRIJFSVOERING. Als we nu eens beginnen om alle regels en procedures kritisch onder de loep te nemen met als doel binnen 1 maand  afscheid te nemen van minimaal 20% van deze onzin. Regels en procedures kunnen nuttig zijn zolang ze een bijdrage leveren in efficiency en timemanagement en ons niet belemmeren in ons vrijdenken en dus creativiteit.

Als kinderen vrij kunnen denken, dan moet u dit toch ook kunnen. Ik zou zeggen, geef uw personeel een VRIJDENK TARGET waarin ze verplicht worden 20% van hun tijd te besteden aan vrijdenken.

Resultaat: u maakt de CREATIVITEITSVULKAAN wakker in uw organisatie, u krijgt inzicht in wie er echt een bijdrage levert aan uw succes en uw organisatie gaat weer swingen.

Deel dit artikel

2 Reacties

 1. Mark

  Bij ons in het bedrijf zitten ook heel veel creativiteitsschuwe weg duikers. Het instellen van een vrijdenk target zou zeer welkom zijn.

  Antwoord
 2. Carola Bruinsma

  Beste Cor,

  Is afscheid nemen van minimaal 20% van alle regels en procedures niet een beetje veel?

  Groeten,
  Carola Bruinsma

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?