Close the deal & f*ck the system

24 juli 2022

Close the deal & fuck the system blog www.company-optimizer.nl

Wanneer heb jij voor het laatst gezegd `close the deal & f*ck the system’ ? De titel close the deal & f*ck the system komt misschien wat agressief over of vergis ik me? Veel mensen besluiten een artikel, blog of column te lezen op basis van de titel. Dit is niet geheel onbegrijpelijk maar het is wel jammer dat je niet verder leest als de woordkeuze of een combinatie van woorden in de titel niet klopt met de associaties die de woord combinatie bij jou oproepen. Soms moet je de associaties die diep geworteld zijn in jouw brein even negeren en gewoon beginnen met lezen. Hebben we een deal? Ga je verder lezen?

Oké, zonder dat we er ten volle bewust van zijn, zitten we vast in verschillende systemen. Het vreemde hieraan is dat we het vaak eigenlijk best wel prima vinden. Ik heb het nu niet over familie systemen maar structuur systemen gemaakt door bedrijven. Neem het bedrijf waar jij verantwoordelijk voor bent in gedachte en durf kritisch te zijn op de systemen die je bedoeld of onbedoeld pleast omdat je denkt dat deze het jouw leven als manager of als ondernemer makkelijker maken. We gaan ervan uit dat ieder systeem nuttig is omdat er anders al lang afscheid van zou zijn genomen. De mensheid, dus ook ondernemers en managers, houden liever van systemen die niet werken dan het ontbreken ervan.

Jaren geleden werd ik rondgeleid in het bedrijf van een opdrachtgever. Op een gegeven moment kwam ik op het idee om te doen alsof er overal spinnenwebben hingen. Ik maakte wegduikende bewegingen en ik sloeg webben weg die er niet waren. In eerste instantie keek mijn relatie me vreemd aan om me vervolgens te vragen waarom ik zo gek deed. Ik zei: ‘’Piet, ik probeer alle systeem webben te ontwijken’’. Je kunt je voorstellen dat Piet in een lachstuip schoot. Toen hij bijgekomen was van het lachen vroeg hij me wat ik nu bedoelde. Deze vraag was voor mij op zich niet zo onvoorspelbaar omdat hij weet dat ik niets doe of zeg zonder reden.
Nee, ik hang niet de clown uit omdat ik zo nodig grappig wil zijn. Alles wat ik doe is in principe functioneel. Ook weet ik met mijn boven proportionele gevoel voor verhoudingen en commen sense dat ik bij hem deze act op kon voeren. Ik zei: ‘’Piet, ik loop nu al zo’n half uur met jou door het bedrijf en bij alles wat je vertel, voel ik jouw onnavolgbare drang naar systematiseren van jouw busines. Mag ik hier nu onvoorbereid plenair met jouw team over in gesprek?”. Zo gezegd zo gedaan. Na de sessie kreeg ik het gevoel alsof er een paar ramen waren opengezet en er weer wat frisse lucht naar binnen stroomde. Ik noem dit de magie van vrijdenken.

Nu moet ik zeggen dat ik niets tegen systemen heb maar Nederland als maatschappij en dus ook ondernemend Nederland slaat een beetje door als het gaat om verkrampt vasthouden aan bepaalde systemen en systeemdenken.

Velen jaren geleden werkte ik bij een IT bedrijf dat super strak werkt volgens processen, procedures en systemen. Op een dag kreeg ik een telefoontje van een potentiële klant uit de UK. De klant daagde me uit om met een oplossing te komen. De combinatie van producten en diensten die hij nodig had, was op dat moment nog nooit door ons geleverd. Tegelijkertijd wist ik dat we de meeste op zichzelf staande componenten konden leveren en voor het overige een partner in de hand konden nemen. Met de wetenschap dat de gehele backoffice last zou krijgen van rode stress vlekken als ik zou vragen of ze door mij bedachte oplossing wilden implementeren besloot ik een bezoekje te brengen bij de Managing Director. Natuurlijk wis ik dat man een pragmaticus pur sang is. Ik kreeg 5 minuten om de businesscase toe te lichten. Nadat ik hem had overtuigd dat we deze opdracht met wat kunst en vliegwerk konden implementeren vroeg hij alleen op welke termijn de klant zou tekenen. Toen ik aangaf dat ik binnen 24 uur de handtekening zou kunnen krijgen, zei de MD: ‘’Cor, close the deal and fuck the system’. Hij snapte als geen ander dat je als het echt nodig is af moet durven wijken van dat wat gebruikelijk is. Ik sloot de deal en hij ging vervolgens in gesprek met de backoffice om alles georganiseerd te krijgen. Hij zei letterlijk: Cor, this is a nice one and I will fix it for you so go for the next nice one’’.

Deze ene business case en de actie van de MD heeft ervoor gezorgd dat de backoffice en de rest van de organisatie in het vervolg een stuk verkramping los kon laten. Dit is toch een prachtige winst?

We laten zo veel business lopen omdat we te bang zijn om op onze spreekwoordelijke bek te gaan. We zijn te angstig om systemen tijdelijk of permanent los te laten ook als dit goed is voor de business. Soms heb je wat functionele chaos nodig om te groeien.

Wil jij ontkrampen of werken aan minder systeemdenken of beleidsminimalisering dan mag je me natuurlijk altijd bellen.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?