NO SWEAT NO GLORY in BUSINESS

5 augustus 2022

Blog no sweat no glory www.company-optimizer.nl

Geloof jij in de gekozen titel `no sweat, no glory in business’? Heb jij wel eens een top sporter gezien die niet zweet terwijl ze net een prestatie heeft neergezet waarbij ze tot the limit is gegaan? Oké, bij het wereldkampioenschap dammen of schaken zul je geen heftig transpirerende lieden aan tafel zien zitten. Het woord zweet moet je dan ook niet al te letterlijk nemen. Maar ook de dammer en schaker moeten tijdens het trainen tot het uiterste willen gaan om in de wedstrijd goed voor de dag te komen.

Ik zal een paar quotes aanhalen van onze nationale trots Sifan Hassan. Ze zei na een voor haar in het water gevallen WK Atletiek eerder dit jaar: “Wie slaapt, kan niet winnen“, “Een mens moet heel hard trainen om te kunnen winnen” en “Met talent alleen red je het niet.” Als iemand weet wat winnen is dan is het wel Sifan. Ben jij een winnaar?

Wat voor een topsporter geldt, geldt ook voor topondernemers. Ben jij een top ondernemer? Als jij de absolute top wil bereiken, zul je bereid moeten zijn om serieuze offers te brengen. Persoonlijk heb ik ook flinke offers moeten brengen om te komen waar ik nu ben. In mijn tienerjaren gooide ik er met de pet naar op school. De consequentie was dat ik in mijn twintiger jaren naast een drukke baan ook serieus aan de bak moest om in no time al mijn diploma’s versneld te halen.
Ook in mijn carrière als ondernemer heb ik offers moeten brengen omdat ik eerst tot mijn 52e jaar in loondienst heb gewerkt alvorens te starten als ondernemer. De late start betekende dat ik ook extra aan moest zetten om mijn doelen als ondernemer te halen. Ik heb dus offers moeten brengen om mijn dromen als ondernemer te realiseren. Ik gebruik in dit verband bewust het meervoud van droom. Hoe mooi is het als je je ultieme droom kunt opknippen in sub dromen? Dan kun je regelmatig een feestje vieren en geeft het succes van het realiseren van je sub droom je de energie en inspiratie voor het zetten van de volgende stap. Wanneer heb jij voor het laatst jezelf geïnspireerd om de volgende stap te zetten in business?

Ik zeg niet dat je jezelf dood moet werken om je droom na te jagen maar een gezond tempo hanteren waarbij je af en toe ook een stevige sprint trekt, kan geen kwaad. Een marathonloper doet ook aan interval training om aan zijn snelheid te werken. Als ondernemer ben je ook een marathon loper of je moet voor een ééndaags succesje gaan. Als je op TV naar de finale van een marathon kijkt dan denk je `what the f*ck, hoe dan?’. Zo wordt er ook vaak naar succesvolle ondernemers gekeken. De meesten van hen waren bereid `to work their ass off’ om te bereiken wat ze bereikt hebben. Ik ga persoonlijk voor slim werken. Dus met maximale inzet van brainpower, creativiteit en de inzet van mijn netwerk.

Ook een topatleet wint niet iedere wedstrijd. Is het zweten in de niet gewonnen wedstrijd dan zinloos geweest? Als je opgeeft zeker, maar als je doorgaat, is het zweet uit de verloren wedstrijd jouw motivatie om de volgende wedstrijd op de hoogste trede van het podium te staan. Ben jij bereid om een `battle scar’ op te lopen in jouw ambitie om het ultieme uit jouw ondernemerschap te halen of wil je alleen ondernemen als het ondernemerschap bestaat uit een roze glijbaan? Neem jij genoegen met second best omdat je bang bent om al te veel inspanning te leveren of doe je aan maximale risicoreductie? Maximale risicoreductie en het maximaal benutten van jouw potentie als ondernemer gaan niet lekker samen.

Leef jij je droom als ondernemer of ben je aan het freewheelen omdat je het ondernemen wel leuk vindt? Of heb je simpelweg geen andere keuze omdat het voor jou een no go is om in loondienst te werken? Ik zeg altijd tegen ondernemers: ‘’Leef je droom en realiseer je droom.’’ Als een droom niet verder komt dan een droom dan is het niet meer dan een fantasie. Koppel een droom aan een doel of doelen en wees bereid hard te werken om jouw droom te realiseren.

Ieder mens, jong en oud, heeft talent. Iedereen heeft minimaal één talent. Het is mijn drive om mensen te stimuleren om wat met hun talent te doen. Zo ga ik in de dagelijkse praktijk ook aan de slag met ondernemers die ik mag adviseren, stimuleren en inspireren.

Vaak besef je zelf niet eens hoe goed je ergens in bent. Vaak ziet men beren op de weg. Vaak krijg ik te horen: ‘Maar Cor, je kan makkelijk praten maar dit is niet bereikbaar voor mij want…… ‘.

Als je hulp nodig hebt om jouw talent als ondernemer tot bloei te laten komen, durf dan om hulp te vragen. Wanneer heb jij voor het laatst de hulplijn gebruikt?

Als je echt iets wil bereiken, moet je dus bereid zijn om serieus offers te brengen. Misschien val je eerst 3 keer voor je blijft staan maar uiteindelijk blijf je staan.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *