Raak niet in PANIEK

10 april 2020
Cor de Graag
1 reactie
Raak niet in planiek

Een groot deel van ondernemend Nederland is snoeihard tot stilstand gekomen. De horeca zaken hebben net als de kapsalons, tandartsen, fysiotherapeuten et cetera hun deuren moeten sluiten. Een deel van de horeca kan wel wat omzet goed maken door via de inzet van bezorgdiensten aan hun klanten te leveren. Maar dit zal vast niet genoeg knaken opleveren om zonder overheidssteun deze periode door te komen als de deuren van hun restaurants te lang op slot blijven. De zaken die niet verplicht moeten sluiten, zien hun omzet nagenoeg geheel wegvallen. Zeker na de, in mijn ogen noodzakelijke, oproep van het kabinet om vooral thuis te blijven en alleen het huis te verlaten om voedsel te kopen of als je de deur uit moet omdat je een vitaal beroep uitoefent. Hoewel er officieel geen sprake is van een lock down kun je in mijn ogen toch zeker wel spreken van een semi Lock down in ondernemersland.

In de Corona journaals die terug te vinden zijn op mijn LinkedIn profiel en op de video pagina van deze website probeer ik ZZP en MKB Nederland in deze lastige tijd een hart onder de riem te steken. Het is belangrijk dat we de tijd dat we geen business kunnen doen, bezig zijn ervoor te zorgen dat we er klaar voor zijn als we weer mogen starten. Hopelijk werkt de startmotor dan nog en zit er nog voldoende brandstof in de tank. Ik weet dat het moeilijk is om je koppie bij de business te houden als het water je financieel aan de lippen staat. Veel van de kosten gaan door terwijl de omzetstroom bij velen min of meer tot stilstand is gekomen. Ondanks de robuuste maatregelen van het kabinet maken veel ondernemers zich grote zorgen. Als ondernemer ben je geen Remy die alleen op de wereld staat. Iedereen maakt onderdeel uit van een keten. De meesten van ons hebben leveranciers en klanten. Hoewel de keten in de praktijk vaak een stuk complexer is, ben je in het meest gunstige geval afhankelijk van twee partijen waar je geen invloed op hebt. Als jij je ondernemers kop boven water kunt houden dan moeten de andere twee dat ook kunnen want anders ben je in het post Corona tijdperk alsnog snel klaar met ondernemen.

In deze tijd moeten we alles op alles zetten om niet in de paniek modus te gaan. Als je dat wel doet dan stopt alles omdat je dan je business op de handrem zet met op ieder wiel een stevige wielklem. Paniek doodt iedere vorm van creativiteit en die heb je nu juist zo hard nodig om goed of misschien zelfs beter uit de situatie te komen waar we nu in zitten. Iedereen die me kent, weet dat ik een ras optimist ben met een overdosis energie en een ideeën stroom van hier tot Tokio. Maar ook ik durf te zeggen dat ik me zorgen maak en mijn twijfels heb maar tot op heden is het me gelukt ervoor te zorgen dat deze ongerustheid en mijn twijfels niet mijn leven zijn gaan beheersen. Mensen die vooruit lopen, kunnen makkelijker hun balans bewaren dan zij die achteruit lopen. Bovendien is lopen vaak minder vermoeiend dan langdurig stil staan. Dus blijf bewegen zonder in paniek te raken en focus je op de zaken waar je wel invloed op hebt, dat is je ondernemersgeest en creativiteit. Natuurlijk snap ik dat mensen zich zorgen maken over hun financiële situatie. Niemand wil zijn onderneming koppie onder zien gaan. Niemand wil het personeel dat zich jaar in, jaar uit met hart en ziel heeft ingezet voor jouw business op straat zetten omdat jij het financieel niet meer bol kan werken.

Weet je nog dat ik het had over de keten waar we allemaal onderdeel van uit maken als ondernemer? De keten is een grote boot waar we met z’n allen in zitten. Iemand die ik heb mogen interviewen, voor mijn boek “ondernemers zijn net mensen” dat vanaf 7 september in de winkel ligt, zei het volgende: “Cor, als je een lening van een ton hebt bij de bank dan heb jij een probleem maar als je een lening hebt van een miljoen dan heeft de bank een probleem als het mis gaat”. Als duizend gezinnen vanwege de Corona crisis hun hypotheek niet meer kunnen betalen dan hebben de individuele gezinnen een probleem maar als een miljoen gezinnen hiermee te maken hebben dan hebben de bank en de overheid een probleem. Als een miljoen mensen in de WW of bijstand komen dan heeft de overheid echt een f*cking probleem.

Ik zeg niet dat we allemaal achterover moeten leunen omdat de overheid als een soort suikeroom alles oplost. Nee, we moeten met z’n allen snoeihard aan de slag om in business te blijven. Dus probeer weg te blijven van de paniek modus want die werkt echt verlammend. Hopelijk worden er nu allianties gesmeed tussen partijen die elkaar in het pré Corona tijdperk nog als concurrenten zagen. Alles met als doel om er met elkaar sterker uit te komen. Mensen die in een reddingssloep zitten en niet in paniek raken, hebben de grootste kans om te overleven. We moeten ervoor zorgen dat we met z’n allen de rust bewaren en zorgen dat de boot blijft drijven en in beweging blijft. Alleen dan kunnen we de boot, als de crisis straks voorbij is, als een landingsvaartuig van het korps mariniers aan land brengen om vervolgens de markt weer te bestormen.

Heb je in deze tijd behoefte aan een sparringsessies met een vrije en creatieve geest?
Neem dan contact met me op voor een online sessie.

 

Heb je mijn nieuwe boek al besteld
tot 6 september in de voorverkoop
www.inspiredbycor.nl/boek

 

Eén gedachte over “Raak niet in PANIEK”

  1. Jermain de Vries schreef:

    Goed geschreven Cor. Hopelijk beseffen de bedrijven die geen gebruik willen maken van de NOW regeling om nu mensen te kunnen ontslaan dat we uiteindelijk allemaal in het zelfde bootje zitten. By the way, ik ga jouw boek zeker bestellen.

Reacties zijn gesloten.

© 2021 Company Optimizer - Algemene Voorwaarden - Disclaimer