Heb je een bedrijf of ben jij het bedrijf?

30 juni 2020

Heb je een bedrijf of ben jij het bedrijf Company Optimizer

Iedereen kent wel de toonaangevende bedrijven waarbij de eigenaar/ oprichter de zaak is. Als de eigenaar een briljante ondernemer en visionair is dan zit je gebakken zou je denken. Als we aan Apple of Tesla denken dan denken we automatisch aan Steve Jobs en Elon Musk. Van deze twee is Elon Musk misschien wel het beste voorbeeld van een eigenaar & oprichter die het bedrijf is. Hoewel Steve de visionair van het bedrijf was, kwamen er ook andere mensen dan alleen deze man in beeld als we het over zijn bedrijf hadden. Wie kent de tweede man of vrouw achter het succesvolle bedrijf Tesla? De vraag is, heb je een bedrijf of ben je het bedrijf en wat is het gevaar als jij het bedrijf bent?

Toen Steve Jobs kwam te overlijden, dachten velen dat het afgelopen zou zijn met Apple. Dit is niet gebeurd. Ik vraag me overigens af wat er zou zijn gebeurd als hij nu nog springlevend zou zijn en zijn bedrijf zou hebben verkocht aan bijvoorbeeld Microsoft. Persoonlijk denk ik dat de cultstatus dan weg zou zakken in het Microsoft moeras. Hoewel Microsoft een geweldige propositie heeft, heeft het niet de cultstatus die Appel bij een groot deel van zijn klanten wel heeft. Voor de klanten die het merk niet als cult product zien is het wel een product waar bewust of onbewust een bepaalde status aan ontleend wordt. Voor de mensen die het wel als cult product zien, is Steve nog steeds als geestelijk vader van het product hun held.

De vraag is dus, heb jij een bedrijf of ben jij het bedrijf? Voor mijn boek “ondernemers zijn net mensen” dat vorige maand in de pre sales is gegaan, heb ik ook een aantal horeca eigenaren mogen interviewen. Één van hen gaf aan dat hij op tijd inzag dat hij het bedrijf dreigde te worden. Hij was altijd in de zaak aanwezig als het restaurant open was.
Als horeca man ben je een ultieme gastheer want anders heb je in deze branche niets te zoeken. Jij vindt het toch ook heel fijn als je als vaste klant persoonlijk welkom geheten wordt door de eigenaar?

Mensen vinden het vaak cool om te kunnen zeggen dat ze de eigenaar goed kennen als ze met vrienden of zakenrelaties uit eten zijn. Zeker als het restaurant ook van hen een oké stempeltje krijgt. Dan is het toch jammer als je moet constateren dat de eigenaar er niet is. De eigenaar is het restaurant. Hij of zij is een onderdeel van de beleving want uit eten gaan in een goed restaurant is naast een goede maaltijd ook een belangrijk stuk beleving. De ambiance maakt het product compleet. Overigens geldt dit als het goed is niet alleen voor de hospitality branche.

Wat ga je doen met je bedrijf als je besluit om te stoppen met ondernemen en wil gaan genieten van je pensioen? Voor veel ondernemers is hun bedrijf een belangrijk stuk pensioen. Nu is het de vraag wat jouw bedrijf waard is. Hoe groot is jouw pensioenpot of is het een potje? Voor je besluit met pensioen te gaan zul je toch een redelijk beeld moeten hebben van de waarde van jouw bedrijf. Wat denk je aan goodwill te kunnen vangen als je je bedrijf verkoopt? Cruciaal hierin is of je een sterk merk hebt neergezet dat future proof is of dat jij zelf het merk bent. Zelf zou ik niet zo snel een bedrijf overnemen waarbij de eigenaar het merk/bedrijf is. De eigenaar die ik heb mogen interviewen voor mijn boek zag deze valkuil gelukkig al in de eerste 8 jaar van het ondernemerschap en is nu zeer succesvol zonder zelf het merk te zijn.

Ik gaf het voorbeeld van een restauranthouder maar het fenomeen dat ik beschreef, komt in alle branches voor. In de afgelopen jaren ben ik met enige regelmaat met ondernemers in gesprek geraakt die gemiddeld genomen 5 tot 10 jaar voor de door hun gewenste pensioendatum begonnen na te denken over de overdracht van hun bedrijf. Ik heb het dan over ondernemers die zelf het bedrijf waren. Toen ze beseften wat de consequentie zou kunnen zijn van het feit dat zij het merk waren, schrokken ze zich rot. Ze realiseerden zich dat zij de volgende keuzemogelijkheden hadden: de laatste tien jaar van hun ondernemerschap bijsturen in de hoop en verwachting dat ze het tij kunnen keren, de gewenste pensioen datum 5 of 10 jaar opschuiven in tijd of genoegen nemen met een AOW uitkering met een kleine bonus uit de verkoop van hun bedrijf.

Voor ik ga afronden wil ik je uitnodigen om de komende maanden stevige zelfreflectie toe te passen op jouw rol als eigenaar. Aarzel hierbij niet aan kritische collega ondernemers of medewerkers te vragen hoe zij jouw rol zien als eigenaar van het bedrijf. Zijn collega’ ondernemers bereid jouw bedrijf over te nemen als je volgende maand zou besluiten met pensioen te gaan?  Wat zouden zij op dit moment bieden voor jouw bedrijf? Heb je op dit moment überhaupt een idee wat de waarde is van jouw bedrijf? Heel veel succes met het huiswerk voor de komende maanden.

Vond je de inhoud van deze blog een eye opener, een wake-up call of gewoon interessant?  Als je deze vraag met een JA beantwoordt dan nodig ik je uit in het vervolg mijn blogs te lezen die ik schrijf over het thema ondernemerschap. Natuurlijk kun je ook een pre-order plaatsen voor mijn nieuwste boek “‘ondernemers zijn net mensen”‘. dat vanaf  6 september leverbaar is. Tot die datum kun je het boek bestellen voor een scherpe pre-order prijs.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?