PERSONEELSTEKORT IS EEN KEUZE

26 juni 2018

ersoneelstekort is een keuze - company optimizer

U leest het goed, een personeelstekort is een keuze. In het financiële dagblad van dinsdag 26 juni 2018 staat een interessant artikel over het onderwerp personeelstekort. In dit artikel luidt men de noodklok over het personeelstekort dat nu in bijna alle sectoren zichtbaar en voelbaar is. Als je dit soort artikelen leest dan zou je bijna de indruk krijgen dat dit probleem overnight is ontstaan. Gisteren gingen we rustig slapen en toen we vanmorgen opstonden was daar opeens een personeelstekort. U zult begrijpen dat ik in dit soort discussies een bepaalde mate van cynisme niet kan onderdrukken. U kent vast de uitdrukking `regeren is vooruitzien’. Helaas is dit niet van toepassing op de Nederlandse politiek. Ook het bedrijfsleven heeft blijkbaar jaren in een soort kramp gezeten.  Natuurlijk heeft de politiek en het bedrijfsleven van alles geprobeerd om het probleem op te lossen. Echter, als je merkt dat de gekozen aanpak niet werkt, dan moet je iets anders durven te proberen.

Het aantal openstaande vacatures is bijna gelijk aan het aantal werkzoekenden in Nederland. In eerste instantie zou je kunnen zeggen, `probleem opgelost’ maar helaas werkt het niet zo. Er staan namelijk heel wat vacatures open in specialistische beroepen die niet direct ingevuld kunnen worden door mensen uit de database van het UWV. Tegelijkertijd durf ik de stelling aan dat zeker 40% van de openstaande vacatures in te vullen is door mensen die nu aan de kant staan door ze om te scholen of bij te scholen. Mensen hebben kwaliteiten en vaardigheden. Vaardigheden kunnen wegzakken als je een tijdje uit het werkproces bent maar kwaliteiten van mensen blijven aanwezig ook als ze een tijdje aan de kant staan. Het goud ligt op straat of misschien beter gezegd, zit thuis op de bank. Dus, voor u een ander de schuld geeft van uw personeelstekort is het misschien handig om voor uzelf te bepalen hoe u met de volgende onderwerpen omgaat.

 • VIST U IN DE JUISTE VIJVER ?
 • KOESTERT U HET MENSELIJK KAPITAAL ?
 • KIEST U HET SCHAAP MET 3 POTEN & EEN VLEKJE ?
 • KIEST U VOOR KRUISBESTUIVING ?
 • LIJDT U AAN FUNCTIEPROFIEL VERKRAMPING ?


VISSEN IN EEN LEGE VIJVER OF ANDERE VIJVER

In een lege vijver is het moeilijk vis vangen. Dit lijkt een open deur maar helaas is het dagelijkse praktijk. De overgrote meerderheid van recruiters en HR managers zoeken alleen in de vijver met twintigers en dertigers met een bepaald opleidingsniveau en bepaalde etnische achtergrond (lees Nederlandse nationaliteit). Als je een veertig plusser bent of er staat Achmed of Fatima in je paspoort, dan kun je je natuurlijk wel inschrijven, alleen je komt direct in het slapende bestand terecht want men mag je natuurlijk niet weigeren in te schrijven op basis van leeftijd of etniciteit. De beeldvorming met betrekking tot veertig plussers zit bij veel mensen in hun systeem.

Als u uw visstoeltje inklapt en vervolgens de moeite neemt om naar een andere vijver te lopen dan zult u verbaast zijn over de hoeveelheid en diversiteit aan vis. U kent toch de uitspraak van Albert Einstein: “als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt dan blijf je krijgen wat je altijd gekregen heb”. Misschien is het tijd, voor iedereen die zich bezig houdt met het werven van personeel, om het roer eens om te gooien.

 

VERPLAATS UW VISTOELTJE EN LAAT U VERRASSEN

 

KOESTERT U HET MENSELIJK KAPITAAL ?
Aan goed personeel komen, is zeker een kunst maar goed personeel aan boord houden, is misschien nog wel een grotere kunst. Als u voor uw medewerkers een interessante werkgever wil blijven dan is het belangrijk te blijven investeren in uw personeel. Heeft u bijvoorbeeld al een onboarding programma en hoe zit het met de budgetten voor scholing en persoonlijke ontwikkeling voor de mensen die zich dagelijks inzetten om de continuïteit van uw bedrijf te waarborgen (it takes two to tango).  Doet u al aan burn-out preventie ? Kijk, de voordeur wijd open zetten is prima maar als u geen zicht hebt op de achterdeur dan heeft u ondanks al uw inspanningen toch geen regie over de situatie? Ik heb nu slechts een paar aandachtspunten aangestipt. Uiteraard zijn er nog meer aandachtsgebieden in het kader van `koester wat u heeft’. Deze punten wil ik met alle plezier doornemen in een persoonlijk gesprek.

KIES HET SCHAAP MET 3 POTEN & EEN VLEKJE
Nog steeds zijn er veel bedrijven op zoek naar het schaap met VIJF poten. Dit schaap moet een mooie egale vacht hebben zonder vlekjes. Persoonlijk zou ik gaan voor het schaap met drie poten en als het kan ook een paar vlekjes. Ik heb namelijk meer respect voor een schaap met drie poten dat keurig kan lopen dan een schaap met vier of vijf poten dat fatsoenlijk kan lopen. Als je iemand in dienst neemt die 100% matcht met het functieprofiel dan ben je deze werknemer eerder kwijt dan je zou willen als je geen onboarding programma biedt. Er moet altijd een uitdaging zitten in een functie.

KIES VOOR KRUISBESTUIVING
Doe eens gek en durf iemand aan te nemen zonder kennis van uw branche. Dit heet kruisbestuiving. De natuur kan niet zonder kruisbestuiving en u zou er ook niet zonder moeten kunnen. Iemand uit een totaal andere branche kan uw bedrijf lekker wakker schudden, voor nieuwe inzichten zorgen, kwaliteiten inbrengen die u nu nog niet in huis hebt. Als ik bedrijven adviseer over hoe ze hun business beter kunnen organiseren of meer rendement uit hun bedrijf kunnen halen dan heb ik in de meeste gevallen totaal geen verstand van hun business. Dit is dan voor mij geen handicap maar juist een kracht. Misschien een tip om met die gedachte eens mensen uit een andere tak van sport aan te nemen.

FUNCTIE PROFIEL IS PASSÉ
Laat u in sollicitatiegesprekken niet verblinden door het functieprofiel. Schrap 80% van het functieprofiel en focus u op de kern. Laat in het profiel staan wat echt nodig is en geef de nieuwe medeweker vervolgens de vrijheid om in de eerste 12 maanden van het dienstverband zelf zijn functieprofiel in te vullen. Dus beoordeel de kandidaat op zijn kwaliteiten en meerwaarde voor uw bedrijf en laat het checklistje lekker los. Als u dit niet doet, dan laat u veel kansen liggen om uw personeelstekort op te heffen en goede kandidaten aan boord te krijgen.

 

STAP UIT UW COMFORT ZONE EN PAK DE REGIE TERUG

 

TOT SLOT
Ik ben het met u eens dat er een schaarste is op de arbeidsmarkt. Echter, de schaarste is minder groot dan iedereen ons wil laten geloven. Bovendien kunt u er zelf veel aan doen om een belangrijk deel van de reële schaarste in no time weg te werken. Tenminste,  als u bereid bent om over uw eigen schaduw heen te stappen en oude patronen durft te doorbreken. Mocht u er zelf niet uitkomen, dan mag u me natuurlijk altijd bellen.

Deel dit artikel

5 Reacties

 1. Maikel van Doorne

  Deze blog raakt me persoonlijk heel diep. Ik heb veel hoog opgeleide 45 plussers om me heen die het afgelopen twee jaar hun baan zijn kwijt geraakt en simpel niet meer aan de bak komen. Dit zijn mensen die bereid zijn om weer zwaar aan de studie te gaan als ze in een andere tak van sport aan de bak kunnen. Deze mensen hebben enorm veel werkervaring en levenservaring en willen nog heel graag knallen tot aan het pensioen. Het enige dat bij hen knalt is de deur die iedere keer voor hun neus dicht wordt geknald. Dus werkgevers moeten nu niet huilie huilie doen omdat ze geen mensen kunnen krijgen. Misschien moeten ze gewoon eens een andere kant op kijken.

  Antwoord
 2. Joke Blijdeveen

  Gelukkig bestaan er nog mannen zoals Rob Mes (de verbinder) die zijn netwerk gebruikt om mensen weer een zetje te geven richting arbeidsmarkt.

  Antwoord
 3. Fabillola Vandeneijnden

  Mooi artikel. Ik zou willen dat meer mensen deze visie delen. Ik heb te vaak gehoord dat ik niet aangenomen werd omdat ik niet de juiste branche ervaring had, terwijl ik een jaren lange ervaring had in de desbetreffende functie. Een andere, frisse kijk op de organisatie helpt bedrijven vooruit. Stap eens van de gebaande paden en kijk wat voor mooie dingen ontstaan!

  Antwoord
 4. Rob Mes - Verbinder

  Ik verbind ca 500 werkzoekenden en werkgevers/recruiters per week. Al hetgeen beschreven staat, kom ik in de dagelijkse praktijk tegen.
  Zelfs afstudeerders komen moeilijk aan een mooie afstudeeropdracht, terwijl zij juist de toekomst van Nederland zijn.

  Antwoord
 5. Jan Hoppezak

  Veel potentiële werkgevers doen maar wat. Goed en betrokken personeel is schaars maar niet onmogelijk te vinden of te houden.

  Het oprichten van een platform en wellicht een gezamenlijke recruitmentdag is een idee om in sommige branches het aantal vacatures terug te dringen, samen werven!

  Samen opleiden, samen uren delen, samen binden.

  Het onboardingstraject is iets waar vaak toch eens kritisch naar mag worden gekeken.
  Socialisatie van nieuwe medewerkers gaat toch echt verder dan een eenvoudige introductie tot de werkplek.
  Overal zijn ideeën over, protocollen voor en het onboardingstraject “hangt er vaak maar een beetje bij”.

  Je moet natuurlijk wel mensen hebben met intrinsieke motivatie, ze weten te verrassen én de cultuur moet goed zijn.
  Connection, Culture, Compliance & Community.

  Onboarding is GEEN éénmalige actie mensen, het is uiteindelijk een continu proces!

  Bovendien groeit de productie van veel bedrijven minder snel of zelf niet door personeelstekort.
  Dat is dus niet het juiste verdienmodel lijkt mij.

  De kosten gaan voor de baten uit, dus wat snappen we niet?

  https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6417600444213837824?commentUrn=urn%3Ali%3Acomment%3A%28activity%3A6417600444213837824%2C6417835390127927296%29

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?