IK BEN NIET BANG – ECHT NIET

2 december 2022

Blog ik ben niet bang www.company-optimizer.nl v2

Wanneer heb je voor het laatst gezegd ‘’ik ben niet bang’’ en als je deze woorden uitsprak, waren ze dan gericht aan jezelf om duidelijk te maken dat je echt niet bang bent van jezelf of waren ze geadresseerd aan een vriend, familielid of collega? Als klein kind zul je vast wel eens ruzie hebben gehad met een vervelende broer, buurjongen of klasgenoot. Laten we hem voor het gemak Peter noemen. Sorry Peter, de volgende keer zal ik een andere naam gebruiken. Op de momenten dat Peter ruzie met je zocht, zei je ongetwijfeld: “Je moet echt niet denken dat ik bang van je ben’’. Je zult er vast nog wat aan hebben toegevoegd om je woorden kracht bij te zetten en de buurjongen te ontmoedigen de ruzie te starten of voort te zetten.

Op de momenten dat ik met ondernemers of managers in gesprek ben, bespeur ik regelmatig een vorm van angst. Is dit een teken van zwakte? Nee, ik vind het juist zeer krachtig als ze hun angsten durven te delen of tussen de regels door laten schemeren dat ze met een vorm van angst zitten. Kijk de leeuw maar in zijn bek. Ik vertaal angst in bang zijn voor iets of iemand. Natuurlijk ben ik ook wel eens bang. Als ik nergens bang voor zou zijn dan zou ik als een roekeloze door het leven gaan. Ondernemers die willen groeien durven risico te nemen maar weten tegelijkertijd de balans te bewaren zodat dat het nemen van risico’s niet omslaat in roekeloosheid.

De vraag is of we ons moeten laten afremmen door bangheid. Is de angst gegrond? Kunnen we er zelf wat aan doen om de angst weg te nemen? Koesteren we de angst zodat we geen stappen hoeven te zetten? Of gebruiken we het om erover heen te stappen zodat we de stap voorwaarts kunnen zetten en niet stil blijven staan en onze energie verbranden bij het in stand houden van ons bang zijn.

Als mens zit je niet te wachten op pijn. Als er sprake is van pijn dan kiezen de meesten van ons ervoor om een bezoek te brengen aan een arts. Zeker als we geen idee hebben wat er met ons aan de hand is. We willen namelijk zo snel mogelijk duidelijkheid want we leven in een maatschappij waar we bang zijn voor onzekerheid. Wat zal de arts ons zeggen?  Moeten we rust nemen, medicijnen slikken of misschien in het ergste geval een operatie ondergaan of krijgen we te horen dat we niet lang meer te leven hebben? We hebben er alles voor over om van de pijn en de daaraan gekoppelde ongemakken en onzekerheden af te komen. Als we niet weten wat de oorzaak is van de pijn dan zijn we al snel bang dat er iets ernstigs aan de hand is. We willen geen pijn en we willen niet dood.

Ben jij als ondernemer wel eens bang? Ben je dan bang om failliet te gaan of ben je bang om afscheid te moeten nemen van het personeel dat zich sinds jaar en dag uit de naad werkt om jouw business te laten groeien en bloeien? Waar ben je op dit moment bang voor? Ben je bang om het roer om te moeten gooien omdat je op een dood spoor terecht bent gekomen? Ben je bang om de stekker eruit te trekken en te zeggen ik stop ermee? Zijn er pijnpunten binnen jouw bedrijf die door het nemen van de juiste beslissingen weggenomen kunnen worden of is je bedrijf in principe dood (failliet) maar probeer je het uit alle macht in leven te houden? Zit er nog een levensvatbare hartslag in jouw bedrijf?

Er is niets mis met bang zijn zolang je maar niet blijft hangen in het bang zijn. Hoe mooi is het als het bang zijn je triggert om de stap naar voren te zetten? Misschien geeft het je het laatste zetje om je portfolio op de schop te nemen, besluit je werkzaamheden die je al veel te lang bij je hield te delegeren uit angst dat een ander het nooit zo goed zou kunnen doen. Ga je fuseren omdat je samen een sterkere markpositie kunt verwerven?

Vaak blijven we beslissingen die genomen moeten worden maar uitstellen uit vrees voor het onbekende. Het is toch altijd goed gegaan waarom zouden we dan nu moeten veranderen? Misschien moeten we gewoon nog harder werken en mensen ontslaan die niet bereid zijn om nog harder te werken. Hoe zullen onze klanten reageren als we veranderingen doorvoeren? Raken we onze bestaande klanten niet kwijt? Blijft er nog wel wat over van onze reputatie als we het roer omgooien? Worden de banken niet zenuwachtig? Gooien we de kennis die we in al die jaren hebben opgebouwd niet in het putje als we een andere weg inslaan?

Weet je nog dat ik het had over de vervelende buurjongen Peter die ruzie met je zocht? Was je bang voor jezelf of voor Peter? De meeste mensen en dus ook ondernemers die in de shit dreigen te raken of pijn voelen zijn vooral bang voor zichzelf. Bang om de verkeerde beslissing te nemen. Bang om toe te geven dat ze voor een t-splitsing staan en moeten besluiten om met piepende banden tot stilstand te komen of te kiezen voor links of rechts.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?