HOEZO GOEDE VOORNEMENS?

31 december 2017

Hoezo-goede-voornemens-Company-Optimizer

Heeft u ook goede voornemens voor 2018? Het startritueel op uw eerste werkdag in het nieuwe jaar is uw collega het beste toewensen voor het nieuwe jaar. Het gaat vaak om van die lekker nietszeggende kreten als: gelukkig nieuwjaar, het beste voor 2018, succes in het nieuwjaar. Veel verder komt men vaak niet. Heeft men te weinig fantasie of kent men de collega’s niet goed genoeg om een welgemeende en op maat gesneden wens te formuleren? Natuurlijk heb ik hier wel een opvatting over maar deze laat ik lekker voor mezelf als u het niet erg vindt. Uw brein mag ook eens lekker aan het werk gezet  worden in het nieuwe jaar. Zal ik eens raden wat het andere hot topic is op uw eerste werkdag of misschien zelfs eerder als  u de jaarwisseling doorbrengt met uw vrienden of familie? Misschien organiseert u zelfs een serieus feest tot in de kleine uurtjes. Het andere hot topic gaat over uw goede voornemens voor 2018. Het is toch een grappig fenomeen dat we tot 1 januari, even gechargeerd, misschien een beetje aan rotzooien om vervolgens op 1 januari het roer om te gooien. Ik heb nog nooit goede voornemens gehad. Waarom zou ik mee doen aan die flauwekul.


EXPLORE YOURSELF AND STAY AWSOME

 

Als u regelmatig een blog van me leest, dan krijgt u misschien het idee dat ik het roer heb omgegooid. In 2017 was ik over het algemeen vrij kritisch met een dikke knipoog maar over het algemeen wel positief. Tenminste als u in staat was om die dikke knipoog tussen de regels door te lezen. Deze blog begint op het eerste gezicht cynisch en voor de mensen die het niet begrijpen misschien ook wel negatief. Niets is minder waar. Dit wordt een positief verhaal. Natuurlijk vind ik wel dat het tijd wordt dat mensen stoppen met die onzin van goede voornemens. Een voornemen is veel te vrijblijvend. Zou u er vertrouwen in hebben als uw directie zou zeggen: ‘We hebben het voornemen om er een succesvol jaar van te maken’.  Als ik dit soort onzin uit de mond van een directie lid zou horen komen tijdens een nieuwjaarstoespraak, dan zou ik het niet echt warm krijgen van enthousiasme. Sterker nog, ik zou het gevoel krijgen dat ik beter op zoek kan gaan naar een werkgever met een directie die het wel snapt.

 

DON’T HESITATE BUT JUST DO IT

 

Nee, de woorden ‘voornemen’ en ‘succesvol’ zijn mij te vaag. Ik stel voor mezelf en voor mijn bedrijf een soort heilige missie op. Deze heilige missie knip ik op, in een paar concrete doelen. Deze doelen zet ik op een tijdlijn.  Het maakt niet uit of het  gaat om privé doelen of zakelijke doelen. Doelen zijn in tegenstelling tot een voornemen niet vrijblijvend. Uiteraard kan ik alleen voor mezelf spreken. Nu hoop ik dat u de doelstelling of doelstellingen voor 2018 ook als een soort heilig streven ziet en niet als een vrijblijvend voornemen dat u onder invloed van een goed glas champagne op oudejaarsavond of nieuwjaarsnacht hebt bedacht. De mensen die beginnen over goede voornemens verdenk ik er vaak van dat ze het eigenlijk hebben over doelen. Echter ze formuleren het als voornemen omdat dit lekker veilig is. Men heeft het idee dat je met het niet invullen van een voornemen makkelijk weg kan komen want het is maar een vrijblijvend dingetje. Echter, als je het brengt als een concreet of misschien zoals in mijn geval als een soort heilig streven dan is het een ander verhaal. Velen van u zijn op de één of andere manier bang om hier op afgerekend te worden. Zit ik nu flauwekul uit te kramen of kom ik redelijk in de buurt van de waarheid ?

Welke concrete doelen gaat u voor uzelf formuleren ?  Voornemens die ik veel voorbij hoor komen zijn: ‘Ik ga stoppen met roken’, ik ga afvallen’, ‘ik ga nu echt voor de baan van mijn dromen’.  Als het geen voornemens zijn maar intrinsiek gemotiveerde doelen, dan is het geweldig. In mijn optiek zou het belangrijkste doel voor u moeten zijn om helemaal happy met uzelf te worden als u dit nu nog niet bent.  Als er nog dingetjes zijn bij uzelf waar u aan moet werken, dan zou ik daar mee beginnen en dus niet aan grote status doelen denken terwijl u intern de zaken nog niet helemaal op orde hebt. In mijn optiek start succes bij happy zijn met uzelf, weten wie u bent en de unieke versie van uzelf zijn.  Als dit op orde is, gaat u doelen stellen die voor u belangrijk zijn in plaats van sociaal wenselijke doelen te stellen.

 

YOU’RE AWSOME, SO SCREAM IT OUT TO THE WORLD

 

Het is al met al een positief verhaal geworden toch? Het leven is zo simpel. Tenminste als u dicht bij uzelf blijft, uw eigen leven leidt en de juiste stappen in de juiste volgorde zet. Bepaal lekker zelf welke stappen u zet en vergeet daarbij dat u niets moet in deze wereld. Alles mag maar niets moet. U moet dan alleen de consequenties van het niet willen moeten aanvaarden. Als u  morgen ochtend voor u vertrekt voor de spiegel staat en met een smile van oor tot oor durft te zeggen: ‘He bofkont, you’re awsome’, dan bent u goed bezig. Mijn advies is, doe het morgen gewoon en u zult verrast zijn over het positieve effect. Heeft het de eerste keer nog niet het gewenste effect blijf dan lekker doorgaan tot het wel effect heeft en u lekker in de driver seat van uw eigen leven zit.

Succes met uw doelen en succes met uzelf zijn.

Cor de Graag
UW GOEDE VOORNEMER ?

Nu wil u vast weten wat Company Optimizer voor u kan betekenen om uw vertrekpunt op orde te krijgen zodat u kunt beginnen met concrete doelen stellen. Ik zou zeggen, maak een afspraak op deze pagina en wij gaan samen aan de slag met uw organisatie. U kunt natuurlijk ook gewoon bellen .

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?