Zandbak of Symfonieorkest

15 februari 2019

Company Optimizer Blog zandbak of symphonie orkest

Ben je op dit moment al super succesvol in business en ga je al jaren als een malle. Klotst de omzet bij jou niet tegen de plinten maar golft de omzet werkelijk over de dakgoot ? Ik ben benieuwd hoe je naar je eigen succes kijkt na het lezen van deze blog. Is cohesie in jouw bedrijf de basis van jouw succes of is het gebrek hieraan je belangrijkste succes blokker om aan te werken dit jaar? Ik ben benieuwd of  je na het lezen van deze blog de cohesie in jouw bedrijf omschrijft als een zandbak of symfonieorkest

Laten we beginnen bij het begin. Ben je al eens naar een klassiek concert geweest ? Laten we in deze blog uitgaan van de cohesie bij een Symfonieorkest. Als je een liefhebber bent van klassieke muziek dan is de kans groot dat je al meerdere keren naar een concert bent geweest. Als liefhebber en kenner met een getraind oor heb je al snel door of je te maken hebt met een ware symfonie of met een groep individuele top muzikanten met ieder hun eigen specialiteit die alleen maar gaan voor hun eigen succes. Dat laatste zou toch jammer zijn want je hebt niet voor niets gekozen voor een symfonieorkest in plaats van te gaan naar het optreden van een solo artiest. Één of meerdere dissonanten in de orkestbak kunnen de avond waar je misschien al weken naar uit hebt gekeken behoorlijk verzieken. Deze blog is de derde in een serie waarin ik een succes blokker in business beschrijf. In deze blog stip ik het belang van cohesie binnen een bedrijf aan. Als ik een dag in jouw bedrijf rond zou lopen zou ik dit dan als een symfonie orkest ervaren of als een groep goed opgeleide soloartiesten?

Om inzicht te krijgen in de mate van succes is het belangrijk te weten wat jouw definitie van succes is en welke succes blokkers een rem kunnen zetten op het continueren of verder uitbouwen van jouw succes. Als ik me beperk tot zakelijk succes dan zie ik dat men aan de ene kant morgen succesvoller wil zijn dan vandaag maar aan de andere kant niet de succes blokkers binnen het bedrijf ziet die een rem zetten op de ontwikkeling van hun succes. Sommige succes blokkers zijn redelijk makkelijk weg te nemen en anderen zijn wat hardnekkiger.

Inmiddels heb je een alinea lang na kunnen denken over de vraag wat ik zie als ik een dag rond zou lopen in jouw bedrijf. Nu moet ik zeggen dat er nog een verschil is tussen hoe de mensen in het bedrijf het ervaren en de buitenstaander die jouw bedrijf beoordeelt op de muziek binnen jouw bedrijf. Er zijn voor mij altijd een paar belangrijke vragen die ik beantwoord wil hebben. Laat ik er een paar noemen: spreekt iedereen dezelfde taal, kent iedereen zijn of haar rol, werkt iedereen aan hetzelfde doel? Stel dat dat deze vragen niet positief beantwoord kunnen worden dan kun je je afvragen hoe het zit met de cohesie binnen jouw bedrijf. Als muzikant binnen een orkest kun je jezelf helemaal geweldig vinden maar uiteindelijk bepaalt de bezoeker die een duur kaartje heeft gekocht of het de moeite waard is om het gehele concert bij te wonen in plaats van tussentijds af te haken. Het is natuurlijk de bedoeling dat je als concertbezoeker zo’n geweldige avond hebt dat je zorgt voor gratis promotie bij vrienden en familie. Als er geen cohesie is in de orkestbak dan zal een getraind muziek oor dit direct horen en dit mogelijk genadeloos afstraffen met en negatieve recensie. Wat voor een symfonie orkest geldt, is ook van toepassing op ieder bedrijf.

De conclusie is dat een gebrek aan cohesie in een bedrijf een onderschatte succes blokker is. Sterker nog, het is een interne succes blokker en een externe success blokker. Intern, omdat de mensen die het beste met het bedrijf voor hebben en het bedrijfsbelang boven het afdelingsbelang of individueel belang stellen, zullen opbranden of het bedrijf verlaten. Extern, omdat een bedrijf waar de cohesie ver te zoeken is voor de klant geen duidelijke signatuur heeft.

Tot slot wil ik je meegegeven dat het opzetten van een andere bril of het inzetten van een externe consultant die jouw business scant op succes blokkers voor interessante verrassingen kan zorgen en meer sustainable success.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?