PRODUCTIEF NIETS DOEN DE TREND

29 juli 2018

Productief niets doen de nieuwe trend - company optimizer

Het is toch geweldig als uw medewerker onder werktijd lekker in een luie stoel op het strand zit? Ik zie het al helemaal voor me. Lekker met de blote voeten in het zand en een hippe zonnebril op de neus ogenschijnlijk gedachteloos naar de golven starend. Betaald nietsdoen zou de nieuwe trend moeten worden. Velen van u zouden zeggen, dat moet de medewerker toch lekker in het weekend doen, lekker in zijn of haar eigen tijd? Ik hoor u al denken, weet u wel wat het kost als onze medewerker op kosten van de zaak op het strand zit?  Ten eerste de kosten van de lease auto, parkeer kosten en als klapper op de vuurpijl is er geen productie als mijn medewerker met zijn voetjes in het zand en hippe zonnebril op zijn neus zinloos naar de golven zit te staren. Misschien gaan ze zelfs de zonnebrandolie nog declareren. Nee, het moet niet veel gekker worden met de zogenaamde nieuwe trend die we betaald nietsdoen of functieloze tijd noemen. Als u verder leest, zult u begrijpen dat betaald niets doen de uiteindelijke productiviteitsbooster zal zijn. Misschien is nietsdoen wel het nieuwe druk zijn.

Van mij mogen alle medewerkers iedere maand betaalde nietsdoen uren blokken in hun agenda. Ik zit namelijk anders in de wedstrijd. In het weekend zijn uw medewerkers veel te druk om op het strand ogenschijnlijk doelloos naar de zee te staren. Vaak is er niets eens tijd om naar het strand te gaan in het weekend. Als we er vanuit gaan dat het weer niet de belemmering is dan zijn we wel druk met andere zaken zoals bezoek schoonouders, boodschappen, klussen in huis etc. Mocht u wel de luxe hebben dat u heerlijk naar het strand kunt gaan, dan gaat u daar vast niet alleen heen. Waarschijnlijk bent u daar met uw partner en met uw kinderen of kleinkinderen die continu uw aandacht vragen. Van ogenschijnlijk gedachteloos voor u uit staren naar de golven komt dan weinig terecht.

Nee onder werktijd functieloos en ogenschijnlijk gedachteloos op het strand zitten met de voetjes in het zand en een hippe zonnebril op de neus is keihard werken. Nee, ik heb geen zonnesteek op gelopen en ik ben ook niet in de war. In ieder geval niet meer in de war dan het management die deze manier van hard werken niet ziet zitten of nog niet volledig begrijpt. Tegenwoordig is druk zijn heel erg vet, cool of hip. Vorig jaar heb ik nog een artikel geschreven met de titel “MOETEN HIGH POTENTIALS DRUK ZIJN”. Ik ben er van overtuigd dat u als manager of business owner gebaat ben bij het introduceren van functieloos niets doen. Ik wil u graag challengen om na het lezen van deze BLOG twee uur lang niet aan uw werk te denken of aan andere zaken in uw leven waar het woord moeten in voor komt. Ik kan u verzekeren dat dit moeilijker is dan u denkt. We zijn namelijk getraind of misschien wel gehersenspoeld met het idee dat we iedere minuut van de dag productief moeten zijn. Ik heb inmiddels ontdekt dat een x periode per maand functieloos nietsdoen mijn productiviteit een enorme boost geeft. Er wordt niet voor niets gezegd dat alles dat groeit zuurstof nodig heeft. Uw brein heeft ook zuurstof en rust nodig.

Ik heb geen hippe zonnebril, wat nu? Natuurlijk zijn er behalve het stand legio locaties waar u invulling kunt geven aan de functieloze tijd die u in uw agenda hebt geblokt voor uzelf of voor uw medewerkers. Uiteraard moet u zich wel houden aan de volgende belangrijke spelregels die verbonden zijn met het gebruik van de functieloze tijd:

  • Locatie zonder zakelijke afleiding
  • U bent zonder collega’s, vrienden, familie
  • Mobiel & laptop staan uit

 

Als u het aandurft om minimaal twee uur per maand functieloze tijd in te plannen voor uw medewerkers, dan zult u zien dat uw medewerkers hier van gaan groeien als mens. Zij hebben namelijk de tijd om over van alles en nog wat na te denken. U kunt het ook zien als kwalitatieve reflectie tijd.  Als mensen meer doen aan zelf reflectie  (zowel zakelijk als privé ) dan gaan ze als persoon groeien. Mensen die als persoon groeien zullen ook als medewerker groeien en meer bij kunnen dragen aan uw business. Uiteraard kunt u zelf bepalen welke naam u deze functieloze tijd wil geven. De mannen van de Fountain Heads ( Wim van Rooijen & Jan-Henk Bouman ) noemen het in hun inspiratie sessies functieloze tijd. Ik noem het vrijdenk target.

Als u me op dit moment wil bellen of mailen om over het onderwerp functieloze tijd, betaald niets doen of vrijdenk target door te praten dan moet ik u helaas teleurstellen. Ik zit namelijk in mijn roze korte broek en Birkenstock slippertjes aan mijn voeten en een hippe zonnebril op mijn neus op een bankje aan de Maas in Rotterdam functieloos voor me uit te staren. Omdat ik u niet wil afremmen in uw enthousiasme bied ik u wel de gelegenheid om me te mailen of een voice mail bericht achter te laten. Zodra ik weer in de waan van de dag modus zit, zal ik reageren op uw mail of u terugbellen.

Deel dit artikel

1 Reactie

  1. Peter de Jong

    Het is zo herkenbaar. Het is zo stoer om druk te zijn dat we vergeten af en toe gas terug te nemen om te reflecteren. Vaak wordt reflecteren als een soft iets gezien maar het is zo zinvol. De echt succesvolle mensen plannen ‘mancave’ tijd in hun agenda. Topsporters bouwen rustmomenten in om progressie te boeken en wij denken beter te worden door als een malle door te blijven rennen om dat de rest ook doorgaat met rennen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?