Personeel ontslaan in het sollicitatie gesprek ?

14 maart 2017

Personeel ontslaan in het sollicitatie gesprek - company optimizer

Wat een gekke titel van deze blog hoor ik u denken. Hoe kun je nu iemand ontslaan die nog niet eens begonnen is aan zijn/haar nieuwe job. Helaas komt dit vaker voor dan wij met zijn allen denken.

In de drang om de goudhaantjes binnen te halen of weg te kapen voor de neus van de concurrent is menig manager bereid ver te gaan. Zo ver zelfs dat ze hiermee het begin van het einde inluiden zonder dat ze het beseffen. De HR manager of de afdelingsmanager heeft op dat moment maar één doel en dat is die topper binnen halen of snel de vacature invullen die vacant is geworden. Als je zelf al niet in de val loopt, dan laat u dit vast over aan een hongerige recruiter met een korte termijn visie. Deze man of vrouw heeft maar één doel en dat is gaan voor de kandidaat die het meeste geld in het laatje brengt van de recruiter. Natuurlijk ligt de schuld niet alleen bij u of bij uw recruiter maar hier kom ik later op terug.

Weet u wel wie of wat u zoekt of print u gewoon een oud functieprofiel uit met daarop de datum van vandaag. Zoekt u meer van het zelfde of kiest u voor iemand met een bepaalde competentie en groei potentieel die nu nog ontbreekt in uw team ? Gaat u voor goedkoop of voor kwaliteit ? Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Te veel HR managers, afdelingsmanagers en recruiters stellen het bedrijf, de functie en het perspectief mooier voor dan dat het in werkelijkheid is. Dus fout als het gaat om verwachtingsmanagement. Uw droom kandidaat koopt dus een kat in de zak. Door uw blinde drang om deze kandidaat binnen te halen, schiet u uw doel voorbij.  Als klapper op de vuurpijl kunnen we ook nog een kandidaat hebben die zijn CV behoorlijk heeft opgepoetst en verhalen verzint om maar binnen te komen. In beide gevallen start het afscheid nemen in het sollicitatiegesprek. Enerzijds omdat de kandidaat zelf de stekker er uittrekt en overstapt naar de werkgever die wel aan zijn verwachting kan voldoen of anderzijds de werkgever die afscheid neemt  omdat de kandidaat simpelweg niet voldoet aan de verwachtingen.

Als u stopt met super man of super vrouw te zijn en bepaalde checks overlaat aan tools die op een consistente, eenduidige en snelle manier analyseren met welke personen u in gesprek moet gaan, dan heeft u al aardig wat gewonnen. Natuurlijk moet u daarbij uw intuïtie niet buiten spel zetten.

Tot slot wens ik u veel succes bij een stuk visie ontwikkeling en gooi mijnheer ad hoc over boord.

Deel dit artikel

1 Reactie

  1. Marianne Rijkersma

    Ben het zo met dit artikel eens! Weggegooid geld als je in het eerste interview niet eerlijk bent naar elkaar en de zaken mooier voorstelt dan het in werkelijkheid is. Laten we elkaars tijd nuttig gebruiken en vertellen wie we echt zijn en wat we kunnen verwachten van elkaar.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?