NEE IS ZO KRACHTIG, ontdek waarom

1 oktober 2018

Nee is zo krachtig, ontdek waarom - company optimizer

Nee bestaat uit drie letters maar toch lijkt het wel het moeilijkste woord om uit te spreken. Natuurlijk zijn er woorden of namen van mensen waarbij u spontaan last krijgt van kaak instabiliteit als u een poging waagt om het woord in één keer goed uit te spreken. Misschien zit er bij mij ook wel ergens een krasje op mijn DNA waardoor ik moeite heb met de uitspraak van bepaalde namen en woorden.

Zelf heb ik totaal geen moeite met de woorden ja en nee. Sterker nog, nee en ja zijn voor mij de makkelijkste en misschien wel de mooiste woorden. Deze woorden zijn lekker kort en krachtig en direct voor iedereen duidelijk. Ze laten niets aan duidelijkheid te wensen over. Hoewel, soms krijg ik een vraag waar ik met het woord nee op antwoord waarbij ik na de reactie op mijn nee in de verleiding word gebracht om te vragen welk deel van nee niet duidelijk was. Het gaat hier om de categorie mensen die geen moeite hebben met de juiste uitspraak van het woord nee maar meer moeite hebben met het accepteren van de nee als tegenhanger van de gewenste ja. Volgt u me nog een beetje? Hopelijk beantwoordt u deze vraag met een resolute ja.

 

Heb je ballen nodig om JA of NEE te zeggen ?

 

Maar laten we het nu hebben over de kracht van het woord nee.  Het woord nee heeft blijkbaar zoveel kracht dat mensen er van tijd tot tijd moeite mee hebben om het woord überhaupt te gebruiken. Misschien zijn we er zelfs wel een beetje bang voor.  Als het woord nee als antwoord op een vraag te eng is dan blijven er grofweg twee opties open. Optie één is de inzet van de joker oftewel het woord misschien. Misschien is het woord misschien wel enger en gevaarlijker dan de woorden ja of nee. Want bij deze woorden is er geen interpretatie ruimte. Het woord misschien daarentegen wordt willekeurig uitgelegd. De persoon die het woord misschien uitspreekt ziet het vaak als tijd kopen om zichzelf geestelijk voor te bereiden op het uitspreken van een nee op een later tijdstip. De persoon die het woord misschien als antwoord krijgt op zijn of haar vraag kan het interpreteren als een uitgestelde ja. Zo ziet u maar, als u het niet al te complex wil maken in u hoofd kunt u het beste het gebruik van het woord misschien tot een minimum beperken. Optie twee voor mensen die aan een nee fobie lijden is het negeren van de vraagsteller. Dit is namelijk de meest veilige weg. Je kan namelijk nergens aan vastgepind worden en een niet gegeven antwoord kan namelijk nooit als een fout antwoord bestempeld worden.

 

IS ‘MISCHIEN’ EEN UITGESTELDE JA OF NEE ?

 

Deze laatste groep wil ik opsplitsen in de groep die wat langer de tijd nodig heeft om een antwoord te geven of simpelweg te druk is om binnen een redelijke termijn een antwoord te formuleren en de tweede groep die bestaat uit mensen die nooit een antwoord geven op een vraag. Deze groep noem ik de groep weekdieren zonder ruggengraat die hopen dat de vraag niet in de lucht blijft hangen zodat ze er vroeg of laat alsnog antwoord op moeten geven maar hopen dat de vraagsteller er niet op terugkomt omdat hij of zij niet gaat bedelen om een antwoord. Voor de duidelijkheid moet ik melden dat we het hier over het algemeen hebben over communicatie via mail en via social media. Face to face zal men een vraagsteller niet zo snel negeren en komt men  vaker uit op een misschien of men maakt er een mooie volzin van met dezelfde strekking.

 

Kun je respectvol communiceren zonder JA of NEE ?

 

In het zakelijke verkeer wordt er zo veel tijd gemorst met het wachten op een ja of een nee of met het hopen op een uitgestelde ja of nee. Laten we het woord nee weer omarmen als een geweldig woord dat niets aan duidelijkheid te wensen overlaat. Wat kan er gebeuren als u nee zegt ? Tja, de steller van de vraag kan teleurgesteld zijn omdat hij of zij gerekend had op een ja. Maar ja, het negeren van de vraagsteller is in de regel teleurstellender en uiteindelijk zult u toch kleur moeten bekennen en de magische woorden nee of ja uit moeten spreken. Misschien moet u er nog eens over nadenken of u in het vervolg over uw nee fobie heenstapt en de lekkere bevrijdende en concrete woorden nee en ja gaat opnemen in uw vocabulaire. Het wordt in ieder geval een stuk overzichtelijker in uw hoofd als u voorkomt dat er een batterij vragen open blijft staan waar u nog een antwoord op moet geven of waarbij u deze nog moet concretiseren met een ja of nee. U kunt de denkkracht en processorcapaciteit in uw hoofd beter gebruiken om vooruit te komen in plaats van stil te blijven staan. Dus ontdek de kracht van NEE en laat het niet bij goede voornemens.

Deel dit artikel

2 Reacties

  1. Jelle Boersma

    Ik ben het helemaal met je eens. Mijn hoofd is lekker vrij omdat ik niet met een hoop vragen zit die ik nog moet beantwoorden. Voor mij is ja en nee een soort tweeden natuur. Als je je JA en NEE toe kan lichten dan is er helemaal niets mis met de woorden JA en NEE. Mensen hebben natuurlijk wel recht op een onderbouwing zonder je NEE in een JA te wijzgien en visa versa.

    Antwoord
  2. Jan Hoppezak

    “nee” of “nee!” is ook een antwoord, graag met volle overtuiging en in combinatie met de juiste intonatie en lichaamshouding.

    Vaak is “nee” een heel goed antwoord, soms moet je het gewoon even oefenen.

    Zeg “ja” tegen je eigen normen en waarden en op een “nee” mag je natuurlijk altijd terugkomen.

    Er schijnen zelfs complete “nee” workshops gegeven te worden.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?