Kiest u voor parallelle geldstromen in 2021?

30 november 2020

Kiest u voor parallelle geldstromen in 2021 - company optimizer

Wordt 2021 het jaar van de parallelle geldstromen in business? Als je hier al sinds jaar en dag mee bezig bent, moet je deze blog vooral lekker aan je voorbij laten gaan en verder gaan met het boek dat je al maanden van plan bent om uit te lezen. De Corona pandemie heeft de weak spots in het bedrijfsleven genadeloos blootgelegd. Mensen houden nog te vaak vast aan de quote van Albert Einstein: “Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”.  Tegenwoordig is deze quote in de meeste branches niet meer valide. Als je in deze tijd blijft doen wat je altijd deed, dan krijg je niet wat je altijd kreeg maar sta je hoogstwaarschijnlijk binnen de kortste keren met lege handen.

Jan-Henk Bouman die ik heb mogen interviewen voor mijn boek ‘’ondernemers zijn net mensen’’ noemt focus een ziekte. Uiteraard nuanceert hij deze uitspraak in het interview. Voor het hele verhaal verwijs ik naar het boek. In mijn optiek is focus bijna een nieuwe religie geworden. In mijn vorige blog over het ‘’nieuwe normaal’’ refereerde ik al aan het begrip focus door het te hebben over mulifocussen of multi blended ondernemen.

Veel ondernemers hebben hun bedrijf gebouwd rond één geldstroom. Als deze geldstroom opdroogt of simpelweg stopt met stromen of druppelen dan gaat het schermpje op zwart en komen de woorden `game over’ in beeld. Daar sta je dan met lege handen. Het nare is dat de kraan niet altijd geleidelijk dicht gaat. Als het geleidelijk gaat, kun je nog eventueel anticiperen door het roer om te gooien of een andere business op te starten. Helaas gaat de kraan vaak abrupt dicht zonder dat je zelf met je handen aan de kraan zit. In de Corona pandemie waar we nu in zitten, worden er heel wat kranen dicht gedraaid zonder dat we een tweede tappunt binnen handbereik hebben. Vaak wordt er gezegd, `één is geen’. In de manier waarop we business doen, zouden we ook rekening moeten houden met het één is geen principe.

Zelf ben ik een groot voorstander van de parallelle geldstromen benaderingen. Ik noem het bewust geen model of methodiek. Een model of methodiek heeft voor mij een statische connotatie en daar wil ik ver van wegblijven. Als je tegenwoordige in business wil blijven, moet je flexibel en wendbaar blijven. Voor de lezer die hier meer over wil weten, adviseer ik het boek ‘’Olietankers en speedboten’’ van Menno Lanting te lezen.

Petra Luliano, de verdienmodellen expert in Nederland, die ik heb mogen interviewen voor mijn boek heeft het ook over het nut van meerdere geldstromen. Als marketing expert besloot zij om vanuit haar expertise meerdere geldstromen te ontwikkelen. Als expert op een bepaald gebied kun je besluiten om trainingen te ontwikkelen, boeken te schrijven en lezingen te geven met jouw vakkennis als uitgangspunt. Zelf pas ik het ook toe door mijn ervaring als sparringpartner voor ondernemers en management teams te gebruiken als content voor lezingen. De lezingen dienen weer als leadgenerator voor mijn rol als sparringpartner. Sinds kort heb ik daar de rol van auteur aan toegevoegd. Dit laatste heeft er weer voor gezorgd dat ik gevraagd wordt voor het geven van gastcolleges. Velen van ons kunnen meerdere geldstromen rond een expertise gebied ontwikkelen.

De parallelle geldstromen die je hebt weten te realiseren moet je natuurlijk wel continu monitoren, ontwikkelen en onderhouden. Voordat één van de geldstromen op dreigt te drogen, moet je al bezig zijn om een nieuwe geldstroom te ontwikkelen. Als de slechtst presterende geldstroom goed genoeg is als financiële onderstroom of buffer dan doe je het redelijk goed. Door je business te bouwen rond meerdere geldstromen wordt het ondernemen een stuk spannender, je kennis neemt enorm toe en je bent substantieel minder kwetsbaar als ondernemer.

Als je business in Corona tijd met piepende banden tot stiltand is gekomen, is het misschien juist nu de tijd om na te denken over wat je aan parallelle geldstromen op kunt zetten. Persoonlijk geloof ik er heilig in dat 2021 een kickstart jaar wordt van bedrijven die gaan zorgen voor parallelle geldstromen.

Tot slot, als je weet wie je bent en je hebt zicht op je potentie als mens dan weet ik zeker dat je het gaat redden in business. Zeker als je bereid bent om de creativiteitskraan open te zetten en gaat voor de innovatieve mindset.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?