KERSTPAKKET OF VOEDSELBANK

24 december 2017

Kerstpakket-of-voedselbank-Company-Optimizer

Waarschijnlijk zit u nu lekker te grasduinen in uw kerstpakket. Viel het dit jaar mee of zit u weer te klagen over het gebrek aan luxe producten? Heeft u überhaupt wel een kerstpakket ontvangen? Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om als werkgever de werknemer in positieve zin te verrassen. Enerzijds komt dit omdat de producten die we in huis hebben vaak al een stuk luxer zijn dan de producten die we terugvinden in de Kerstpakketten en anderzijds omdat het kerstpakket niet als iets speciaals meer wordt ervaren maar als een soort verworven recht gezien wordt. Dit artikel is er één met een dubbele lading. Dit kunt u vast wel aan zo rond de kerst. Zo niet, dan stopt u toch lekker met lezen en gaat u lekker verder met de weekendbijlage van het AD of de Volkskrant. Succes met de sociaal wenselijke hapklare nieuws brokjes.

Als uw werkgever besluit te stoppen met de kerstpakketten, dan bent u als gewoonte dier natuurlijk behoorlijk ontregeld en misschien ook wel een beetje aangetast in uw rechtsgevoel. Hier komt bij dat we ons moderne telraam kwijt zijn bij het wegvallen van het kerstpakket. U kent vast het kerstpakkettelraam wel. Tenminste als er collega’s rondlopen die al bezig zijn met hun vrije val richting hun pensioen gerechtigde leeftijd. U heeft het vast wel eens een collega horen zeggen:  Ja, nog vijf kerstpakketten en dan ben ik er’.  Wat een stumperds. Ze moeten zich dan nog door vijf ellendige jaren heen worstelen waarbij ze tussentijds een soort paracetamol ontvangen in de vorm van een kerstpakket. De vraag is moet je deze medewerkers nog willen in uw organisatie? Hier kom ik later op terug.

 

NOG VIJF KERSTPAKKETTEN TE GAAN

 

Eerst wil ik het kerstpakket even in perspectief plaatsen. We vinden ons zelf tegenwoordig zo modern, misschien vindt u uzelf wel een metro man of metro vrouw en weet u als geen ander wat er te koop is in de wereld. U weet van gekkigheid niet meer wat u met uw geld moet maar toch slaat u een kerstpakket niet af. Sterker nog, u staat vooraan in de rij als er kerstpakketten worden uitgedeeld.  Velen van u kennen de geschiedenis van het kerstpakket niet. Het is ontstaan in het begin van de 20e eeuw. In principe is het uit armoede geboren. De boeren zijn er mee begonnen en later werd het door bedrijven overgenomen. Mensen kregen met kerst een doos met voedselproducten die door de mensen in die tijd als luxe werden ervaren. In die tijd was er armoede bij de arbeiders in de lagere sociale klasse. Veel gezinnen hadden moeite om een fatsoenlijke maaltijd op tafel te krijgen. In dit licht bezien had het kerstpakket in de eerste helft van de vorige eeuw misschien wel de functie van een voedselbank pakket. Zijn we nu dan weer terug bij af? Voor een deel is dit zeker zo.

De voedselbanken schieten als paddenstoelen uit de grond. Als de voedselbank een bedrijf met winstoogmerk zou zijn geweest, dan hadden ze misschien al een beursnotering gehad. Weet u, ik ga er vanuit dat er Nederland zo’n 6.000.000 werknemers rondlopen die geen kerstpakket nodig hebben. Als we er vervolgens vanuit mogen gaan dat het pakket dat u ontvangt een winkelwaarde heeft van Euro 50,00, hier moeten we op uit kunnen komen als uw werkgever geen gierige vrek is, dan hebben we het over een totale waarde van Euro 300.000.000,00. Wauw met dit bedrag zouden we de allerarmsten in ons land kunnen vrijwaren van de voedselbank. Tja, wie is nu de vrek in onze samenleving? Wie de schoen past, trekke hem aan.

 

NATIONALE VREK of NATIONALE VOEDSELBANK

 

Nu terug naar het kerstpakkettelraam. Weet u het nog, die collega van u die al bezig is met zijn  glijvlucht naar de pensioen gerechtigde leeftijd en u ieder jaar rond de kerst weer verveelt met de opmerking: ‘Nog x kerstpakketten te gaan en dan mag ik lekker met pensioen”.  Als we er vanuit mogen gaan dat 75% van deze mensen deze opmerking maakt omdat ze grappig wil zijn of simpelweg niets beters te zeggen heeft, dan blijft er nog een substantieel aantal collega’s over die bezig is de rit uit te zingen. Deze mensen lopen met een verziekende mindset rond waar u als collega en werkgever niet op zit te wachten. Ik kan u verzekeren dat het hier niet gaat om een virus dat zo’n 5 a 10 jaar voor de pensioenleeftijd toeslaat. Nee, dit zijn gewoon werknemers die iedere maand hun maandsalaris willen vangen en hun pensioen veilig willen stellen. Het zijn medewerkers die misschien al veel langer uitgekeken zijn op hun functie of misschien zelfs wel uitgekeken zijn op u als werkgever.

Het stokpaard van mijn partner is: ‘Mensen pakken de ruimten die ze krijgen’. Als u blind bent voor wat er zich afspeelt in uw organisatie en uw medewerker de ruimte neemt die ze krijgt, dan moet u ook niet huilie huilie doen als er lieden in uw organisatie rondlopen die niet bezig zijn om uw business als een malle te laten draaien maar alleen bezig zijn hun eigen leventje te consolideren. Het is te hopen dat uw personeelsbestand een gezonde afspiegeling is van de samenleving. Als de populatie van boven de 58 jaar oververtegenwoordigd is, dan heeft u pas echt een serieuze uitdaging. Tenminste als het werknemers zijn die met het kerstpakkettelraam rondlopen.

 

PROZAC OF RICHTING KIEZEN

 

Hopelijk heeft u zich nog niet vergrepen aan de Prozac want er is altijd hoop natuurlijk. Tenminste als u inziet dat uw medewerkers niet verantwoordelijk zijn voor de uitdaging waar u mee aan slag wil gaan. Nee, u bent de oorzaak. U heeft het namelijk als regie houder allemaal laten gebeuren. U zat erbij en keek ernaar. Wel lekker overzichtelijk toch. Het is aan u of u lekker op de oude voet doorgaat of stappen wil zetten in de goede richting. Dit geldt zowel voor de vrekkige kerstpakket ontvanger, de werkgever als gever van het kerstpakket en de tot slot de medewerker met het kerstpakkettelraam.

 

Veel succes met uw beslissing!

Cor de Graag
UW KERSTPAKKET DOKTER

Nu wil u vast weten wat Company Optimizer voor u kan betekenen. Ik zou zeggen, maak een afspraak en wij gaan samen aan de slag met uw organisatie.  U kunt natuurlijk ook gewoon bellen.

Deel dit artikel

1 Reactie

  1. Hanna Esajas

    Stevig stuk leesvoer, dat de vinger op een wel heel pijnlijke plek zet!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?