Is jouw bedrijf een pleisterpaleis?

16 december 2023

Is jouw bedrijf een pleisterpaleis www.company-optimizer.nl

De houdbaarheid van een bedrijf kun je vergelijken met Microsoft Windows software die draait op je laptop of desktop. Onlangs kocht ik een nieuwe laptop. Het werd hoog tijd want de laptop die ik 7 jaar geleden erfde na het overlijden van mijn zus was echt aan vervanging toe. Als de laptop geen connectie had met Nel mijn zus dan had ik het mogelijkerwijs al eerder vervangen. Maar ja, het feit dat ik er na 7 jaar nog redelijk op kon werken geeft aan dat het in 2016 een state of the art laptop was. Voor de techneuten onder ons, een laptop met een i5 processor was in die tijd top end.

Zonder alle specs met je te delen is het belangrijk te melden dat mijn nieuwe laptop er één moest zijn met een groot intern geheugen. Ondanks het feit dat ik niets lokaal opsla heb ik toch een enorm groot intern geheugen (harddisk of SSD) nodig. Later zal de vergelijking met het runnen van een business je duidelijk worden.

Oké dan, een tipje van de sluier zal ik oplichten. Bewaar je in business ook dat waar iets beters voor in de plaats is gekomen? Is het nut, noodzaak, nostalgie of kun je niet loslaten? En dat bewaren draagt dit bij aan toekomstig succes of is het het begin van de uiteindelijke rem op jouw business.

Als je met een windows laptop werkt dan zijn er regelmatig kleine en grote updates. Deze updates noem ik software pleisters. Business owners zijn vaak dol op pleisters plakken. Als je een software update installeert dan wordt dat wat niet meer werkt of niet meer relevant is niet verwijderd. Omdat er geen oude niet meer bruikbare meuk verwijderd wordt, wordt er bij iedere update geheugenruimte opgesoupeerd. In het meest extreme geval, als je interne geheugen niet groot genoeg is, kan dit ertoe leiden dat je geheugen op een zeker moment helemaal opgegeten worden door updates. Voel je al de vergelijking met jouw business? Ik hoop het wel.

Als de busines niet loopt zoals men wil dat het zou moeten lopen dan worden er vaak pleisters geplakt om het tij te keren. Er wordt bijvoorbeeld een extra management laag ingevaren, er worden nieuwe processen en procedures ingevoerd zonder kritisch te kijken naar de bestaande processen en procedures. Mijn stokpaardje is altijd: “Als je een nieuw proces of nieuwe procedure in wil voeren moet je afscheid nemen van het proces of die procedure die blijkbaar niet werkt en ga niet sleutelen aan iets dat niet werkt of niet meer werkt’’. Je moet je serieus afvragen of extra management de wonderpil is. Misschien is het toch stiekem een pleister om dat wat niet werkt af te dekken.

Misschien kan het geen kwaad om met de stofkam door het functioneren van het huidige management te gaan. Wat verwacht je van het management en wat verwachten ze van jou als business owner? In mijn nieuwe boek dat naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024 uit zal komen zal ik een heel hoofdstuk wijden aan de zin en onzin van management. Hier benoem ik slechts een paar soorten pleisters maar geloof me of niet, ondernemers hebben over het algemeen de meest uiteenlopende pleisters die ze inzetten. Soms vraag ik aan een DGA of hij of zij directeur is van het pleisterpaleis.

Business owners die niet bereid zijn om regelmatig de thermometer in de organisatie te steken en geen actie durven te onderemen als de temparatuur daar aanleiding toe geeft, lopen vroeg of laat vast. Je kunt niet eindeloos pleisters blijven plakken in het kader van `de show must go on’. Ik ga in de volgende alinea weer even terug naar de problemen die ik ondervond met het interne geheugen van mijn laptop door een opeenstapeling van software updates.
Als je laptop niet meer functioneert of dreigt om te stoppen met functioneren doordat je interne geheugen is opgesnoept door alle software updates, oftewel de pleisterberg, dan kun je twee dingen doen. De meeste simpele oplossing is het kopen van een nieuwee laptop. De tweede optie is je laptop terug te brengen naar de fabrieksinstellingen om vervolgens de nieuwste versie van de besturingssoftware en overige software opnieuw te installeren. Je maak dus een nieuwe frisse start zonder alle software pleisers (updates) uit het verleden. Als de rest van je laptop tip top in orde is en de laatste versie van het besturingssyteem aan kan dan is dit een serieuze optie. Laten we met deze kennis terug gaan naar naar jouw business.

Ga je stoppen met je business wanneer je, na jaren pleisters plakken zonder de problemen tijdens het ondernemen fundementeel aangepakt te hebben, vastloopt? Trek je dan de stekker eruit en ga je een nieuw bedrijf starten of ben je bereid terug te gaan naar de fabrieksinstellingen? Oftewel, waarom ben je ooit überhaupt gaan ondernemen en neem je dat mee met het configureren van nieuwe software oftewel de reset van je bedrijf en bedrijfsvoering?  Ben je bereid tot een keiharde reset als dit nodig is?

Als je naar de geheugencapaciteit op je laptop kijkt,  zie je voordat hij vastloopt een balkje dat roodgekleurd is. Naast het balkje staat bijvoorbeeld `nog 1 gigabyte beschikbaar’. Voor velen is deze waarschuwing niet genoeg om echt serieuze stappen te zetten. We hebben het dan over vervanging of de optie van terug naar de fabrieksinstelling. Nee, we gaan kijken waar we ruimte kunnen creëren zodat we toch de levensduur van de laptop kunnen stretchen. Programma’s die we niet meer nodig denken te hebben gaan we wissen. We verwijderen cookies etc. Kortom, we doen alles om niet te hoeven doen wat we feitelijk wel zouden moeten doen. En dit terwijl de algehele performance allang niet meer je van het is door het te kort aan geheugencapaciteit. Hoe zit het met de performance van jouw bedrijf? Is het nog een groen balkje of wordt het al langzaam oranje of rood?

In business krijg je ook on the way genoeg waarschuwingen dat er ingegegrepen moet worden. Hier kun je op acteren of wegkijken en denken `dit zal mijn tijd wel duren’. Wat is jouw keuze?

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?