HOKJES GEEST of HOKJES BEEST

10 november 2017

Blog Hokjesgeest-of-hokjesbeest Company Optimizer

Heeft uw bedrijf ook last van het hokjesbeest? Vindt u het lekker comfortabel om in hokjes te denken en bent u dol op het hokjes beest in uw organisatie ? Mensen die regelmatig mijn BLOGS lezen en VLOGs zien hebben eerder dit jaar al een VLOG voorbij zien komen met de TITEL GET RID OF THE BOX. Deze VLOG ging in op specifieke problemen bij bedrijven die de GET RID OF THE BOX filosofie nog niet omarmd hebben. Voor de mensen die de VLOG niet hebben gezien, zal ik de kern nog even de revue laten passeren. Ik behandel in het filmpje  het gebrek aan vrij denk kracht bij bedrijven. De meeste bedrijven komen niet verder dan out of the box denken en zijn mijlen verwijderd van de get rid of the box filosofie.

De verklaring hiervoor laat zich makkelijk raden. Get rid of the box is eng, oncontroleerbaar, niet meetbaar en niet in vaste structuren als processen en procedures te vatten. In principe acteren de meeste bedrijven zo omdat de maatschappij zo in elkaar steekt. Ik ga er op dit moment gemakshalve van uit dat de gemiddelde manager snapt wat ik met de GET RID OF THE BOX filosofie bedoel. Als het management van een bedrijf het heeft over out of the box denken, dan is dit veelal situatie gebonden denken.  Het gaat dan om out of the box denken als dit toevallig zo uitkomt. Als de specifieke situatie voorbij is, dan moet men weer terug in zijn of haar hok want stel je voor dat je de regie zou verliezen.

 

HOKJES GEEFT OF HOKJES BEEST
Als uw organisatie vastgesnoerd zit aan processen en procedures en hier uw resultaat gerichte bedrijfsvoering op is ingericht, dan bent u nog absoluut niet bezig met de GET RID OF THE BOX filosofie. Integendeel, de kans is zeer groot dat u zich ernstig schuldig maakt aan de hokjes geest methodiek. U zit net als de maatschappij waarschijnlijk zo vast in deze methodiek dat u de ernst van de situatie niet inziet. Bedrijfsblindheid noemen we dit geloof ik. Nu wil ik nog een stapje verder gaan om u de ernst van de situatie in te laten zien. Met het omarmen van de hokjes geest methodiek loopt u een verhoogd risico om het hokjes beest in huis te halen. Nu zult u dit laatste natuurlijk met klem tegenspreken en zeggen dat u zich niet herkent in de door mij geschetste situatie. Waarschijnlijk gaat u schermen met mooie bedrijfsresultaten om aan te geven dat uw organisatie op dit moment al als een malle draait.

 

DENKEN IN VASTE PLAATJES
We gaan even terug in de tijd.  Je zou bijna zeggen, terug naar de prehistorie. In het tijdperk van het fotorolletje maakte je een foto die je naar de fotozaak bracht en een week later had je de foto’s. De foto oftewel het plaatje was een fixatie van het moment van het nemen van de foto en niets meer en niets minder dan dat. Als het een foto was samen met je partner, dan kon je als de relatie tot een einde was gekomen hooguit je partner met een schaar lekker analoog wegknippen. In deze tijd van digitale fotografie en fotoshoppen moet je je altijd afvragen of het plaatje het beeld is van de werkelijkheid. Het beeld is niet meer een gegeven maar onderhevig aan modificaties van de werkelijkheid. Het beeld past zich moeiteloos aan, aan de modificatie behoefte van de bezitter.

Tja, helaas denken de meeste bedrijven nog in vaste plaatjes en dus nog redelijk analoog. Voor een bedrijf staat een plaatje dat door de maatschappij is ingekleurd met maatschappij pixels voor langere tijd vast. Mijn verklaring voor dit fenomeen is simpel en schokkend. Ik durf namelijk de stelling aan dat zeker 90 % van het management last heeft van concern denken en het woord vrijdenken mogelijk uit het woordenboek heeft gescheurd of nooit heeft begrepen.
De plaatjes zijn de hokjes en wat niet in het hokje past, past niet in het denkkader van het management. Ik zal u een paar vrij eenvoudige maar maatschappelijk relevante voorbeelden geven die ik de afgelopen jaren veelvuldig voorbij zag komen en die nog steeds actueel zijn.

  • Zelfstandig ondernemers parttime in loondienst nemen is te risicovol.
  • We zijn al jaren succesvol op deze manier dus er is geen reden voor wijziging.
  • Carrière maken en parttime werken past niet in onze organisatie.

 

In de Gouden Eeuw was het geen uitzondering dat een schilder zijn werk een aantal malen overschilderde voordat hij het gewenste beeld had vastgelegd. Echter, het kon zomaar gebeuren dat deze schilder na een paar jaar toch niet meer zo tevreden was over dit beeld om vervolgens het doek over te schilderen en van een nieuw beeld te voorzien. Als de oude meesters dit konden, dan moeten wij dit met onze verlichte geest van de 21e eeuw toch ook kunnen? Tenminste als u geen last heeft van een statische mindset (lees hier meer over in
“Oh Néé ik ben een FTE” van David Hulsenboom & Siebe Huizinga)

Wij kunnen u helpen om u te bevrijden van de hokjes methodiek. Als u begint met het hokjes beest te verwijderen uit uw organisatie dan heeft u de eerste stap gezet. Deze eerste stap is tevens de moeilijkste stap want uw organisatie is mogelijk geïmpregneerd met het gif van het hokjes beest of misschien zelfs met het eenheidsworst denken.
Om deze eerste stap succesvol te laten verlopen, zal uw organisatie van onderuit moeten veranderen. Sterker nog, de mensen moeten van boven tot onder en van onder tot boven de intrinsieke motivatie hebben om deze stap te zetten. Het moet passen bij hun waarden. Als de mens verandert, dan verandert ook uw organisatie want de organisatie is de mens en niet andersom.

Natuurlijk is het niet onze stijl om u eerst even lekker functioneel in de nieren te zitten om u vervolgens geen helpende hand te bieden. Uiteraard kan Company Optimizer in samenwerking met haar partners u de handvatten bieden om de hokjes methodiek te verlaten en over te stappen naar een bewegend beeld. Mogen wij uw organisatie helpen in de transitie van een stilstaand analoog beeld (foto) naar een digitale 4 K film ?

Veel succes met uw beslissing! Ik hoor het wel.

Cor de Graag
UW 4K FILM REGISSEUR

Nu wil u vast weten wat Company Optimizer voor u kan betekenen om  uw organisatie te bevrijden van de hokjes methodiek en het hokjesbeest. Ik zou zeggen maak een afspraak
op deze pagina en wij gaan samen aan de slag met uw organisatie.
U kunt natuurlijk ook gewoon bellen .

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?