BENT U MANAGER OF EEN GEEST ?

11 juni 2019

Bent u een manager of een geest - company optimizer

De titel “BENT U MANAGER OF EEN GEEST ?”  komt misschien wat cryptisch over, maar na het lezen van deze blog kent u het verschil. Bent u er klaar voor ? Oké daar gaan we dan. Onlangs zat ik in een Restaurant in de buurt van het NS station Rotterdam Blaak. Iedereen die me een beetje kent, weet dat ik de beroepsmatige observatie knop niet uit kan zetten. Het is voor mij makkelijker om gewoon door te gaan met observeren en vervolgens te besluiten om wel of niet wat met mijn observaties te doen in plaats van krampachtig te proberen om niet te observeren, maar dit terzijde. Deze blog gaat over de vraag of u als manager een GHOST bent in business. De centrale vraag hierbij is, hoe belangrijk is uw fysieke zichtbaarheid bij het inspirerend leiding geven aan uw team als manager. Bent u een GHOST of een soort pop-up manager die maximale zichtbaarheid ziet als the only way of management?

Laten we teruggaan naar het restaurant waar ik lekker zat te eten. Die avond lag mijn focus natuurlijk op mijn partner en tafelgenoot. Maar toch was er nog wat processorkracht in mijn hoofd beschikbaar om mijn omgeving te scannen en wat snelle observaties uit te voeren. Hoewel ik altijd vrij kritisch ben op de kwaliteit van het eten en de bediening, ben ik in dit restaurant uitermate te spreken over het personeel. De gemiddelde kwaliteit van het personeel is goed en een aantal stijgt hierboven uit. Het observeren van deze groep was voor mij een geniet moment. Ik kon het dan ook niet laten om de eigenaar en manager van het restaurant aan te spreken en te complimenteren met zijn personeel.

Voor de eigenaar een reactie gaf, toverde hij eerst een smile van oor tot oor op zijn gezicht. Vervolgens zei hij “Cor weet je, ik ben een ghost die rondloopt en zo min mogelijk zichtbaar is. De mensen in dit restaurant zijn goed getraind, hebben duidelijke instructies gekregen en ze hebben tot op zekere hoogte een mandaat om zelf beslissingen te nemen. Als ik in moet grijpen of als ze mijn hulp nodig hebben dan ben ik zichtbaar maar anders niet. Als de avond geweldig is verlopen dan krijgen zij alle credits want het is hun prestatie. Ik ben slechts een figurant in mijn eigen bedrijf. Nu weet ik niet of je religieus bent maar denk voor het gemak aan een religie om wat ik eerder aangaf te duiden. Voor de mensen die een religie aanhangen, is hun spiritueel leider fysiek niet aanwezig maar toch wordt zijn aanwezigheid gevoeld. Het liefst ben ik de hele avond een geest die geniet van de gasten die een geweldige avond hebben en ik geniet van het team dat ik als een soort symfonie orkest hun werk zie doen. De reactie op mijn compliment was naast het geweldige eten en het observeren van het team het derde genietmoment van die avond.

De essentie van deze blog is dat u als management er niet naar moet streven om maximaal zichtbaar te zijn maar omarm de kracht van het observeren vanuit uw rol als ghost. Als u de hele dag bezig ben met brandjes blussen en corrigerend optreden dan is er iets fundamenteel mis in het bedrijf. Net zo min als het nodig moet zijn om uw hand de lucht in te gooien als u drinken wil bestellen in het restaurant zo moet het ook niet nodig zijn dat een medewerker zich in alle bochten moet wringen om uw aandacht te krijgen.

Als uw team goed getraind is, de juiste instructies heeft gekregen en een mandaat heeft om beslissingen te nemen dan kan uw rol beperkt blijven. Hierdoor kunt u zich concentreren op de volgende stap in kwaliteit, professionaliteit, klantbeleving etc. Als ghost is het uw rol om zichtbaar te zijn als het moet en onzichtbaar te zijn als het kan. Als u het als ghost goed voor elkaar heeft dan bent u maximaal onzichtbaar en maximaal bezig om te bedenken welke stap u denkt te moeten gaan zetten met uw team.

Als u over dit onderwerp wil sparren dan wil ik me bij wijze van uitzondering best wel zichtbaar maken en bij u aan tafel aanschuiven.

Deel dit artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?