AUTHENTIEK LEIDERSCHAP

19 april 2018

Authentiek leiderschap Company Optimizer

Waarom is er de laatste tijd zoveel interesse in authentiek leiderschap? Is de wens naar meer informatie en kennis over deze vorm van leiderschap gedreven vanuit een puur commercieel perspectief of is men oprecht geïnteresseerd in dit onderwerp? Misschien geeft u al jaren met succes leiding aan een team. Mogelijk staat u vol trots ieder jaar op het podium als binnen uw bedrijf of branche prijzen te verdelen zijn als het gaat om de meest succesvolle manager van het jaar. Dit succes neemt niet weg dat u zich niet helemaal of misschien helemaal niet senang voelt bij uw manier van leidinggeven ook al bent u mega succesvol. Dit onderbuik gevoel kost u zonder het misschien te beseffen heel veel energie.

Als oprichter van het bedrijf Company Optimizer post ik twee maal per maand een blog op deze website en op social media  (LinkedIn of FB). Ik schrijf over onderwerpen die te maken hebben met ons portfolio. In deze BLOG staat het menselijk kapitaal centraal (Human Capital Analyse). Als we het hebben over leiders dan spreken we over het menselijk kapitaal in uw organisatie. In deze blog geef ik beknopt onze visie op authentiek leiderschap. We stippen hierbij de volgenden punten aan.

1.      Wat is authentiek leiderschap

2.      Voorwaarden authentiek leiderschap

3.      Kwaliteiten / kenmerken authentiek leider

4.      Geboren als authentiek leider

 

WAT IS AUTHENTIEK LEIDERSCHAP ?

Goed leiderschap gaat een stuk verder dan strak in pak in een mooi groot en fancy ingericht kantoor zitten en vanuit deze ivoren toren een geweldige strategie bedenken. Ben je in staat om vanuit je eigen kracht de mens in de organisatie te inspireren, motiveren en naar een hoger plan te brengen? Als authentiek leider durf je te laten zien wie je bent en wat je kunt.

De Amerikaanse auteur Robin Sharma, beschrijft in heldere taal waarom volgens hem authentic leaders zich zo succesvol onderscheiden. De diepste drijfveer van een authentieke leiders is altijd gericht op ‘het laten groeien van zichzelf en hun omgeving’. Dit is van toepassing op zowel leiders als organisaties. Echte authentieke leiders zijn de beste inspiratoren die een bedrijf zich kan wensen.

 

VOORWAARDEN AUTHENTIEK LEIDERSCHAP

De grootste valkuil voor veel leiders is het superman syndroom. Leiders met dit syndroom menen alles zelf te kunnen. Ze hebben overal een antwoord op en hebben eigenlijk geen zwakheden. Het erkennen van hun eigen zwakheden zien ze als een motie van wantrouwen naar hun eigen leiderschap. Managers met deze mindset moeten echt serieus aan de bak om de switch te maken naar authentiek leiderschap. Misschien moeten we voor een deel van deze populatie vrezen dat alleen genetische manipulatie ze nog kan helpen om de switch te maken. Zelfkennis is één van de belangrijkste en waardevolle voorwaarden die nodig is voor authentiek leiderschap. Het betekent dat je je bewust bent van waar je talenten liggen en wat je nog moet leren. En het betekent ook open staan voor antwoorden als je iets niet weet en toegeven van fouten die gemaakt zijn.

 

KWALITEITEN VAN EEN AUTHENTIEK LEIDER
Een authentiek leider heeft in ieder geval de volgende kenmerken:

 • Is oprecht geïnteresseerd in mensen
 • Durft zich kwetsbaar op te stellen
 • Heeft lef (is moedig)
 • Dwingt respect af
 • Heeft zelfkennis
 • Is origineel
 • Is integer

 

Je kunt geen authentiek leider zijn zonder een grondige zelfkennis. Een authentiek leider zal zijn eigen performance continu evalueren. Hij vraagt zichzelf continu waar ben ik goed in en wat kan beter ?

 

GEBOREN ALS AUTHENTIEK LEIDER
Ik hoop niet dat de moed u in de schoenen zinkt als ik zeg dat de echte authentiek leiders geboren leiders zijn. Ik heb het dan natuurlijk over de top leiders die op alle punten, alle kenmerken, van authentiek leiderschap bovengemiddeld scoren. We kunnen natuurlijk niet allemaal Nelson Mandela, Martin Luther King of Richard Branson heten. Echter, als je bereid bent om te werken aan de kenmerken genoemd in de alinea `kwaliteiten van een authentiek leider’ gaat er een wereld open voor u en uw omgeving. U zult namelijk succesvoller worden als manager. Het zal u minder energie kosten om leiding te geven. U zult respect afdwingen in uw privé en business leven.

 

CONCLUSIE
U hoeft dus niet geboren te zijn als authentiek leider. Natuurlijk helpt het wel als u er karakter technisch voor open staat om de meest authentieke versie van uzelf te willen zijn. Voor het verkrijgen van inzicht en handvatten op het gebied van authentiek leiderschap kunt u natuurlijk uw management team inschrijven voor onze TRAINING AUTHENTIEK LEIDERSCHAP.

Deel dit artikel

1 Reactie

 1. Marieke

  Geweldig artikel Cor! Ik hoop dat de lezer van dit artikel zich een spiegel voor gaat houden en zich vragen gaat stellen over authenticiteit.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?